Црна Гора: Кривична пријава против носиоца изборне листе "За будућност Црне Горе" и пет свештеника

Срна
Црна Гора: Кривична пријава против носиоца изборне листе "За будућност Црне Горе" и пет свештеника

ПОДГОРИЦА - Црногорска полиција поднијела је кривичну пријаву против лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића због основане сумње да је извршио кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

- Кривичне пријаве су поднесене против пет свештених лица Српске православне цркве у Црној Гори. Констатујемо да и поред бројих упозорења свештена лица поново чине кривична дјела и прекршаје и не поштују законом утврђене прописе - саопштено је из Управе полиције.

Наводи се да је полиција у недјељу законито и у складу са овлашћењима предузела низ активности из своје надлежности.

- Регистрована су кривична дјела извршена кршењем мјера Министарства здравља о спречавању ширења вируса корона окупљањима већег броја грађана, непоштовањем физичке дистанце и неношењем заштитних маски - рекли су из полиције.

Из полиције додају да је кривична пријава поднесена и против лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића због постојања основане сумње да је извршио кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

- Кривокапић је од Златице предводио око 1.200 грађана, а том приликом се нису поштовале мјере о сузбијању вируса корона на који начин је угрозио"здравље већег броја грађана - истиче се у саопштењу.

Према наводима из полиције, организатори окупљања су угрожавали здравље грађања, нарушавали јавни ред и мир и угрожавали безбједно одвијање саобраћаја.

- Грађани су возилима и иконографијом онемогућавали несметано одвијање саобраћаја. Полиција је дјеловала превентивно и законито, а сви који су позивали на недозвољена окупљања, организововали их и тако угрожавали јавно здравље биће кривично санкционисани - казали су из полиције.

Према њиховим ријечима, грађани су возилима онемогућавали нормално саобраћање на више дионица, одбијајући да поступе по наређењима припадника полиције када су возилима блокирали саобраћај на путу Никшић - Подгорица и Колашин - Подгорица.

Полиција је, како се наводи, спријечила организоване доласке грађана у Подгорицу из више црногорских градова.

- Прекршајно је санкционисано 67 особа, док су против 11 особа поднијете кривичне пријаве. У току су даље мјере и радње на идентиФиковању осталих лица и утврђивању њихове прекршајне и кривичне одговорности - наводе из полиције.

Гранична полиција није дозволила организовано кретање 19 пловила на мору у складу са Законом о сигурности поморске пловидбе.

- Организатор није поднио захтјев Управи поморске сигурности и управљања лукама па је самим тим постојала могућност угрожавања сигурности поморске пловидбе осталих учесника у поморском саобраћају - појаснили су из полиције.

Додаје се да је контролисан велики број особа и возила, међу којима је било и безбједносно интересантних, а полиција у Подгорици је одузела мегафон, нож, бокс, спреј са надражујућим дејством и друге недозвољне ствари и предмете.

- Управа полиције је спријечила незаконито дјеловање лица која су учествовала у организованом кретању ка граничном прелазу Ранче и обезбједила поштовање наредби надлежних органа - каже се у саопштењу.

Управа полиције ће, како се додаје, у наредном периоду појачаним активностима дјеловати и санкционисати сваки покушај незаконитог поступања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана