Црна Гора: Ко кога контролише у борби против корупције?

Вијести
Црна Гора: Ко кога контролише у борби против корупције?

Подгорица - Државне институције, њих 72, задужене за борбу против корупције, требало би до краја наредне године да испуне 229 обавеза које су предвиђене Акционим планом за борбу против корупције и организованог криминала, предвиђено је радном верзијом Акционог плана која је, допуњена амадманима, једногласно усвојена на сједници Националне комисије за антикорупцију којом предсједава Душко Марковић, преносе “Вијести”.

Ако та верзија прође Владу, предвиђено је доношење новог закона о финансирању политичких партија у изборним кампањама, као и да се на сајту Министарства рада и социјалног старања и Владе 30 дана прије и 30 дана након избора објави информација о социјалним давањима у том периоду.

Предложено је и мијењање Закона о конфликту интереса на начин што би се у тексту нашла одредба да Комисија за спречавање сукоба интереса професионализује и буде политички независна.

Такође, биће састављена од појединаца који у посљедњих десет година нису били партијски ангажовани.

Комисија, коју сада води Слободан Лековић, има овлашћење да провјерава да ли су тачни подаци о имовини коју су доставили функционери.

Мијењаће се и Закон о унутрашњим пословима тако да се уведе обавеза за руководице МУП-а и полиције да пријављују имовину, а Министарство финансија, Врховни суд и тужилаштво требало би да размотре могућност повећања буџета у дијелу који се односи на борбу против корупције и криминала.

До краја 2014. МУП и полиција требало би да направе извјештај о броју пријава за корупцију на високом нивоу у својим редовима.

На исти период орочено је јачање капацитета Специјалног тима и омогућавање тужилаштву да има директан приступ базама података о имовини, акцијама и осталим релевантним подацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана