Црна Гора: Како су функционисале црне тројке које су се обачунавале са опозицијом и новинарима

Vijesti.me
Црна Гора: Како су функционисале црне тројке које су се обачунавале са опозицијом и новинарима

Бивши полицијски специјалац Брајушко Брајушковић, казао је да су наређења Веселина Вељовића извршавана по устаљеном рецепту - једна група би пратила и шефа извјештавала о кретању жртве, а друга група би премлаћивала.

"Они који би пратили жртву, никада нису знали ко је задужен за пребијање и обратно. Сви су добијали инструкције и одговарали једино Вељовићу. Сви су били припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ)", описао је "Вијестима" начин на који су се "црне тројке" обрачунавале са неистомишљеницима власти.

Брајушковић је прије пар дана јавно рекао да је некадашњи шеф Управе полиције организовао групе задужене за обрачун са неподобним новинарима и опозицијом, а да је тиме координисао садашњи директор спушког затвора Миљан Перовић.

И Вељовић и Перовић су то демантовали и најавили да ће овај своје тврдње морати да доказује пред судом.

"Вршио сам прекорачења службених овлашћења, то знам. Али, моја рука никога није такла. Пратили смо, али моја група никога није такла. Гарантујем", рекао је Брајушковић.

Потврдио је да је бившег предсједника Српске радикалне странке Душка Секулића упозорио да му се спрема сачекуша и казао да је на исти начин помогао дописнику београдске "Политике" Драгомиру Бећировићу и његовој кћерци, некадашњој новинарки "Дана" Драгани Бећировић.

Он тврди да је наређење да се њих двоје пребију, добио директно од Вељовића, који му је образложио да се то чини због текстова које су писали.

"Добио сам наређење од Вељовића да их пребијем због текстова које су објављивали, али нисам могао то да урадим. Драгомир је био Вељовићева главна мета, а његова кћерка успутна. Нашао сам их и упозорио, Драгану сам у зиму 1999. када је требало да буде претучена, крио у својој кући у Градини, а њеном оцу сам предложио да га истрљам сунђером како би му по тијелу остали црвени подливи и како би што вјеродостојније изгледала превара да сам га тукао. Рекао ми је да неће, него да га ударим, али нисам. Након тога, он је лијепио фластере по тијелу, да би изгледало као да је ударан", рекао је Брајушковић "Вијестима".

Казао је да је касније чуо да се Драгомир склонио у Босну и Херцеговину.

Брајушковић је казао да га веома брину индиректне пријетње Вељовића. Он је оцијенио да је порука бившег шефа да жели све најбоље њему и његовој породици, класична италијанска опомена.

"То што је рекао да жели свако добро мојој породици је италијанска опомена да ће нечија породица бити уништена. Да ли он размишља да сада, у овој ситуацији, неко трећи, ко мрзи обојицу може да дође и уништи моју породицу, а њега би тај жиг и освета пратили до краја живота. Од регуларних напада бранићу се на регуларан начин, а од нерегуларних - на нерегуларан. Да ли ће можда да ми пошаље неког фанатика да ми ликвидира породицу након што нас шест година изгладњује".

"Ово је моја улазница у пакао, али нећу да доведем себе у ситуацију да будем ухапшен или ликвидиран прије него што разјаснимо све ово", казао је Брајушковић, након што му је курир тужилаштва дошао до куће и уручио позив за данашње саслушање.

Он је казао да је тражио пријем код министра унутрашњих послова Рашка Коњевића, али да му је из те институције речено да до тога сада не може доћи, јер је "министар на одмору".

Оцијенио је да би држава, када би јој било у интересу да ријеши проблеме о којима је говорио, то урадила за 12 сати.

Брајушковић је синоћ позвао представнике Европске уније у Црној Гори и амбасадоре страних држава у Црној Гори да га заштите од Вељовића.

"Треба ли Вељовић да ми суди? Умјесто да саслушају и њих двојицу, само сам ја саслушан, због тога вас молим да ме заштите од људи за које знам да су спремни на све, да интервенишете и инсистирате да се у овом случају поступа по законима и правилима државе, а не по протекционашким и некоректним условима у којима сам ја стављен у позицију окривљеног. Њихов једини циљ који сада имају је да мене, неугодног свједока њихових недјела, елиминишу и онемогуће ми приступ медијима. Један од начина је да ме стрпају у истражни затвор, што би значило моју сигурну смрт. Други начин је да цртају мету на челу моје дјеце, што и раде", пише у писму које је Брајушковић послао на неколико адреса.

Брајушковић је рекао да је о комплетној причи о криминалним радњама у полицији проговорио јер више не може да трпи Вељовићев терор. Објаснио је да је све почело 2008. године када су, наводно по Вељовићевом налогу, он и његов син Иван склоњени из ЗИКС-а.

Тврди да их је бивши шеф полиције тада прозвао "антидржавним елементима" и да се накнадно потрудио да их остави без посла, гдје год би након тога пронашли ухљебљење.

Казао је да је Миљан Перовић "почео да га мрзи" након што је овај одбио да претуче двоје новинара и једног опозиционог политичара.

"Моје зло почело је стварањем неких тројки такозваних, када сам ја одбио један задатак... Одговорно тврдим да је он (Перовић) био човјек који је организовао пребијања по улазима црногорским и спреман сам то да полиграфски поновим. Знам да је клевета кривично дјело, али ја не клеветам. Свјестан сам посљедица овог разговора, али сам спреман на то. У овој игри њихов улог је мржња према мени, а мој улог су мој син, његово двоје дјеце и супруга".

Зове на ТВ дуел: Је ли мушко да се појави

Брајушковић је позвао Вељовића на ТВ дуел, рекавши да је спреман да пред камерама са њим прича о било чему.

"Да причамо и о томе ко је пребио Душка Јовановића. Ја нисам, нити ишта знам о томе. Понављам, спреман сам да то поновим и на полиграфу. Не знам је ли Вељовић спреман да се подвргне полиграфу. Је ли Вељовић , који је грађанин као и ја од крви и меса, спреман на полиграфу одговорити на било које моје питање. Ја сам спреман одмах сјутра да поновим све ово. Је ли спреман на било којој телевизији да ми изађе на дуел, да постављамо питања један другом, један на један... Да ли је он довољно мушко да се појави", рекао је Брајушковић.

Питајте Вељовића за поријекло имовине

Брајушковић је демантовао Вељовићеве изјаве да је осуђеницима уносио дрогу и телефоне у спушки затвор, док је тамо радио.

"Код њих је сад узбуна јер покушавају да ми пронађу мањкавост и да ми намјесте нешто како би ме ухапсили. Сада ће Вељовић да пронађе добровољца који ће да изјави да сам му уносио дрогу или било што друго. Мени је јасно који је циљ Вељовића, демократе који себе поистовјећује са државом - да ме ухапси како би он са вилом од милион еура у Дајбабама, са 4-5 станова у Подгорици, кућом коју је купио од Емира Кустурице, мене стрпао у затвор и имао све могуће опције да прича да сам ја нарко дилер. Ја са кућом коју сам реновирао уз помоћ кредита који враћам до 2021. године. Једва чекам да се сретнемо на суду", рекао је Брајушковић.

"Да ли у овој држави постоји тужилац који ће Вељовића питати за поријекло имовине? Мене могу да испуитују колико хоће. Све што пронађу мимо ове куће и имања у огради, поклањам им", рекао је он.

Истакао је да га је Вељовић увијек држао на стендбају, уцјењујући га животима дјеце да ћути. Рекао да је тачно да је био "под Вељовићевом оперативном опсервацијом".

"Био сам од 2000. године када је схватио да његове акције пропадају јер их неко минира. Ја сам их минирао и можда није било фер од мене што му нисам рекао. Мене није страх од њих као људи, као физичких и менталних појава. Тада, а и сада ме страх функција које покривају и моћи коју им та функција омогућава, а то је да и даље раде то што су радили. Да уништавају и растурају породице", рекао је он.

Хвала Секулићу што је ћутао наређено је да га уништим

Брајушковић је рекао да је веома захвалан Душку Секулићу што је ћутао о њиховом сусрету, када га је бивши полицајац упозорио да му се спрема сачекуша.

"Ћутећи све ове године, сачувао је мене и моју породицу. Директно сам од Веселина Вељовића, у присуству Миљана Перовића, добио наређење да се тај човјек физички уништи", казао је Брајушковић.

Секулић је прије два дана дошао у редакцију "Вијести" и испричао да га је Брајушковић упозорио да је "на списку" и предложио му да се склони из Црне Горе.

Вељовић је демантовао да је наредио напад на Секулића, наводећи да овај никада није био предмет његовог ни професионалног ни личног интересовања.

Хтјели и прсте да кидају

Након што је Брајушковић отворио причу о батинању по црногорским улазима, огласили су се и пребијени.

Књижевник Момир Војводић, испричао је телевизији "Вијести" да се сјећа сваког ударца који је претрпио у новембру 2000. године, када је нападнут у улазу зграде у Подгорици, гдје живи.

Војводић је рекао да му је један од нападача касније испричао да је напад наредио Вељовић и да су, осим њега, на списку били и покојни Душко Јовановић и Бећировићи.

Казао је да му је тај нападач рекао да су Драгани Бећировић хтјели да одсјеку прсте.

По истом рецепту, у септембру 1999. године, претучен је некадашњи директор ТВ Елмаг Гојко Митровић и његова супруга.

Нападачи ни у једном случају нијесу откривени.

Хтио да помогне "лажову који у затвор уноси дрогу"

Иако је Вељовић прије два дана рекао "Вијестима" да поштује Брајушковића, да је желио да помогне његовом сину, као и да њему и његовој породици жели све најбоље, јуче је промијенио мишљење.

Он је бившег службеника назвао патолошким лажовом и медицинским случајем, оптужујући га да је био под сумњом да у затвор уноси дрогу и телефоне.

"Жалим господина Брајушковића, јер је он очигледно патолошки лажов и медицински случај. Пошто инсистира на истини, важно је рећи да је именовани био предмет полицијске обраде због оперативних информација да је уносио дрогу и мобилне телефоне и друге ствари лицима на издржавању казне затвора у ЗИКС-у и за то наплаћивао новац члановима њихових породица", казао је Вељовић јуче за РТЦГ.

Вељовић је оцијенио да Брајушковић није ово могао сам да измисли:

"Ниво водича паса, или стручном терминологијом речено керовође-куцкара, није могао да осмисли чак ни овако љигаву и ништавну акцију".

"Планери су друге особе, а, нажалост, рола Брајушковића је за једнократну употребу", оцијенио је Вељовић.

Вељовић је, упркос томе што је прије само два дана рекао "Вијестима" да Брајушковића познаје и да су разговарали, за портал РТЦГ рекао да га не познаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана