Црна Гора изручује Шарићевог сарадника

Агенције
Црна Гора изручује Шарићевог сарадника

Подгорица - Кривично вијеће Вишег суда у Подгорици одлучило је да се Србији, на њен захтјев, изручи будвански бизнисмен Блажо Дедић, који је осумњичен да је за Дарка Шарића прао новац, пренијеле су агенције.

Против њега се у Специјалном суду у Београду води кривични поступак због сумње да је за одбјеглог нарко-боса прао новац од шверца кокаина.

На ову одлуку Дедић може да се жали Aпелационом суду.

Претходно је, на основу документације и захтјева српског правосуђа, Врховно државно тужилаштво Црне Горе процијенило да нема основа за изручење Дедића.

Дедића заступа адвокат Данило Мићовић. Према сазнањима подгоричких медија, он се, као и тужилаштво, противи изручењу.

Министарство правде Србије обратило се почетком децембра Црној Гори молбом за изручење Дедића. Он је привођен у Виши суд јер је за њим била расписана потјерница. Одузета су му документа и пуштен је на слободу.

Дедић је сувласник хотела "Медитеран" у Бечићима у којем је, како су писали медији, удио имала и фирма породице Шарић "Мат компани".

Претпрошле године, 9. децембра, подигнута је оптужница против Дарка Шарића, затим Дедића, Шарићевог адвоката Небојше Јестровића, као и Немање Крстајића, којег је Црна Гора недавно изручила Србији.

Оптужницом је обухваћена и група Бобана Стојиљковића из Врања, чији су припадници Бојан Станојковић, Небојша Спасић, Горан Вучковић, Горан Богдановић и Aгуш Ердинац.

У Србији постоје двије оптужнице за прање новца клана Дарка Шарића. У њима се наводи да је Дедић за рачун Шарића куповао фирме у Војводини и на Југу Србије и да је тако прао новац од кокаина. Дио тих доказа био је прослијеђен и црногорским истражним органима.

Специјално тужилаштво у Београду утврдило је да су трансакције са оф-шорова, путем "Мат компанија", завршавале на рачуну "Маестралтурса", односно да је прљав новац из Црне Горе убациван у Србију.

Привођење

Блажо Дедић је почетком новембра приведен у подгорички Виши суд јер је канцеларија Интерпола у Београду расписала за њим потјерницу због вођења судског поступка због кривичног дјела прање новца и удруживање ради вршења кривичних дјела. Њему су тада одузета документа и пуштен је на слободу, што се раније никада није дешавало, поготово када су у питању кривична дјела организованог криминала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана