Црна Гора: Измјене Закона о слободи вјероисповијести су у складу са Уставом

Срна
Црна Гора: Измјене Закона о слободи вјероисповијести су у складу са Уставом

ПОДГОРИЦА - Законодавни одбор Скупштине Црне Горе изјаснио се да је Приједлог закона о измјенама Закона о слободи вјероисповијести у складу са Уставом.

Министар правде Црне Горе Владимир Лепосавић је, образлажући овај приједлог закона, рекао да су разлози за измјену то што у важећем Закону постоје норме које су нелегалне и нелегитимне.

Он је објаснио да су те норме нелегитимне у смислу неодобравања и јасног противљења огромне већине грађана.

“Очигледна је њихова несагласност, не само са уставноправним поретком Црне Горе, него и са оним што су основни правни стандарди”, навео је Лепосавић.

Он је рекао да су разматрана два главна питања, од којих се прво тиче имовинско-правног спора, а друго регистра вјерских заједница.

Лепосавић каже да предложене норме у измјенама и допунама враћају правну сигурност цркава и вјерских заједница.

Он је навео да, будући да је ријеч о хитности, није било класичне јавне расправе, већ су спроведене консултације гдје су вјерске заједнице које су жељеле дале своје предлоге.

Посланик Демократа Владимир Мартиновић рекао је да се радује што ће коначно бити измијењени спорни чланови Закона који је још на снази.

“Када је Влада Душка Марковића упутила приједлог закона о слободи вјероисповијести Скупштини, како су тада обманули и Скупштину и цјелокупну јавност, и међународне наше партнере, данас такође колеге који су тада били власт покушавају поново обманути црногорску јавност”, навео је Мартиновић.

Он тврди да није тачно да су уважене препоруке Венецијанске комисије.

“Казали су шта треба инкорпорирати у закон, што тадашња власт није учинила. Немојте се позивати на Венецијанску комисију јер има толико препорука које нисте уважили да је то скандалозно”, рекао је Мартиновић.

Лепосавић је на крају расправе одбио да одговара на питања посланика.

Приједлог измјена Закона о слободи вјероисповијести Влада црне Горе је доставила парламенту и предложила његово усвајање по скраћеном поступку.

Влада је у образложењу навела да су спорне одредбе Закона изазвале огромно незадовољство, да је њихов неуставни и дискриминаторски карактер угрозио мир, општу правну сигурност и интересе великог броја грађана - вјерника, те да је зато неопходно да у најкраћем року буде елиминисана могућност њихове евентуалне примјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана