Црна Гора: Излиле се бројне ријеке, пораст нивоа Мораче и Скадарског језера

Танјуг
Foto: РТЦГ

ПОДГОРИЦА - Водостај ријека у Црној Гори је у порасту због обилних падавина, а све због циклона "Фобос" који је током викенда погодио Црну Гору.

"На сјеверу су се излиле бројне ријеке, а забиљежен је и већи пораст нивоа Мораче", рекао је метеоролог Бранко Мицев за РТЦГ.

Он је истакао да је само за 24 часа ријека Морача порасла за 4,8 метара.

Према његовим ријечима, укупан пораст у овој кишној серији од 15. новембра до данас износи 9,8 метара.

"Ниво Скадарског језера у односу на стање прије кишне серије од 15. новембра до данас порастао је за 98 центиметара, дакле, ниво језера има пораст од готово једног метра за неколико дана", навео је Мицев.

Током ноћи између суботе и недјеље највише кише пало је у Колашину, 185 литара, у Херцег Новом 138, а у Никшићу 102 литра по метру квадратном.

Завод за хидрометеорологију и сеизмологију издао је раније упозорење због најављених обилних падавина, јаког јужног вјетра и ризика од олујних непогода у Црној Гори.

Због циклона названог "Фобос" најављено је краткотрајно подизање нивоа мора у јужном Јадрану, као и јаки таласи и узбуркано море, као и потенцијално могући проблеми, првенствено на бујичним токовима и у урбаним срединама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана