Црна Гора и званично у НАТО-у

Срна фото: vijesti.me
Црна Гора и званично у НАТО-у

Подгорица - Црна Гора је данас и формално постала 29. чланица НАТО-а, након што је црногорска делегација у Вашингтону предала америчком подсекретару Томасу Шенону инструменте ратификације Сјеверноатлантског уговора.Шенон је рекао да су на путу уласка Црне Горе у Алијансу сви дали свој допринос.

"Обећање о чланству носило је са собом демократске вриједности и поштовање владавине права. То је значило да се морају спровести тешке реформе, а управо је то Црна Гора урадила и зато данас постаје чланица. Такође смо захвални што је Црна Гора и преузела финансијске обавезе које чланство доноси", навео је Шенон.


Он је додао да је Црна Гора била поуздан партнер у НАТО мисијама.

"Захвални смо Црној Гори на томе што доприноси и коалицији која се бори против жИсламске државеж. Црну Гору треба похвалити и што је искористила суверено право да сама бира савезе, иако је било притисака", рекао је Шенон.

Он је истакао да приступање Црне Горе шаље поруку региону да су САД посвећење поштовању члана 5. Сјеверноатлантског уговора.

"Врата НАТО-а остају отворена", навео је Шенон.

Црногорски премијер Душко Марковић рекао је да је ово велики дан за Црну Гору.

"Након стотину година, када смо избрисани са политичке мапе Европе и 11 година од повратка независности, данас постајемо дио најмоћнијег савеза у историји. Чланство у НАТО-у значи сталну стабилност за нас и могућност за даљи напредак нашег друштва. Желио бих да захвалим САД на константној подршци уласку наше државе у НАТО", навео је Марковић.

САД, како је додао Марковић, остају посвећене стабилности Балкана, што показује и подршка црногорским евроатлантским интеграцијама.

Марковић је захвалио и генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу на сталној подршци уласку Црне Горе у Алијансу.

"Вјерујемо и да је ово историјски дан и за НАТО. Од данас смо савезници и уживаћемо бенефите колективног система безбједности", рекао је он.

Документ инструмент приступа предао је у име Црне Горе министар спољних послова Срђан Дармановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана