Црна Гора депортује чланове опасне секте

Агенције
Црна Гора депортује чланове опасне секте

Подгорица - Чланови јапанске вјерске секте "Аум шинрикјо", која је вршила обреде у Црној Гори, јуче су депортовани.

Ријеч је о, како се наводи, 55 Руса и пет Јапанаца и они су добили рок да у понедјељак до краја дана напусте државу, јер нису имали пријављен боравак у Црној Гори, гдје су боравили од 15. марта у хотелима "Перјаник" и "Рамада".

По налогу Специјалног државног тужилаштва, полиција је на информативни разговор привела стране држављане који су боравили у даниловградском хотелу, након сазнања да је овај угоститељски објекат затворен за друге госте и да су током боравка осумњичени тражили да се погасе све камере.

Ухапшени су испитивани неколико сати у станици полиције и били су им одузети мобилни телефони и лаптопи, међутим након саслушања они су пуштени уз рјешење да напусте државу јер нису пријавили боравак.

Како преноси руска новинска агенција Итар-Тас, Министарство спољних послова Русије је издало саопштење да је амбасада ове земље у Црној Гори била у сталном контакту са локалним властима, с циљем заштите законских права Руса који су саслушавани у полицији. Портпарол руске амбасаде за руски лист "РИА новости" је саопштио да "ови грађани морају напустити Црну Гору до 28. марта, да су неки већ отишли, а остали ће то урадити током дана".

Сви наводни чланови секте "Аум шинрикјо", које је полиција затекла у даниловградском хотелу "Перјаник" имали су видљиве повреде у предјелу врата и чланака, потврдио је извор близак истрази. Појаснио је да истражитељи претпостављају да је ријеч о обредном повређивању.

- Неки од њих имали су и повреде у предјелу кољена. Скоро сви су били у истрошеној гардероби, испијени, са црним подочњацима - казао је он.

Српски медији су објавили да озлоглашена група "Аум шинрикјо" (Врховна истина судњег дана), позната по убијању отровним гасом, планира да свој утицај прошири и на Балкан. Службе безбједности прате њихово кретање. Ријеч је о секти која је деведесетих година изводила терористичке нападе отровним гасом у Јапану и која је досад убила 29, а ранила 6.300 људи. Иако је њен оснивач и вођа Ћизуо Мацумото, познатији као Шоко Асахара, осуђен на смрт, његови сљедбеници не одустају од екстремизма.

Планови

Након што је протеклог викенда у Црној Гори приведено 55 људи повезаних са озлоглашеном сектом, откривено је да је њихов тренутни циљ да своје дјеловање прошире на балканске државе, укључујући и Србију, сазнају српски медији. Из тог разлога српске безбједносне службе прате да ли би овај клан и на подручју Србије могао да организује сеансе, врбује нове чланове или можда покуша нападе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана