Црна Гора: Брајушковић тражи полиграф

Вијести
Црна Гора: Брајушковић тражи полиграф

Подгорица - Бивши члан специјалне полиције Црне Горе Брајушко Брајушковић затражио је да буде испитан на полиграфу, након што је изнио још оптужби на рачун Веселина Вељовића.

Брајушковић и бивши директор Управе полиције и актуелни савјетник црногорског премијера за безбједност наставили су са обрачуном преко медија, док надлежни ћуте.

Око “случаја Брајушковић” није било реаговања власти, али ни опозиције од којих је само Социјалистичка народна партија тражила хитну сједницу скупштинског Одбора за безбједност.

Брајушковић тврди да је предводио једну од Вељовићевих “црних тројки”, задужених за пребијање непослушних новинара и опозиционара, као и да је ту причу координирао садашњи директор Завода за издржавање кривичних санкција Миљко Перовић.

Вељовић с друге стране поручује да је Брајушковић “патолошки лажов” и да је својевремено био саслушаван због уношења дроге и мобилних телефона у затвор, а услуге је наплаћивао од родбине затвореника.

Брајушковића су за наводе изнесене у понедјељак у медијима до сада саслушали у Центру јавне безбједности у Подгорици и замјеник основног државног тужиоца Саса Чађеновић.

Ни из полиције ни из тужилаштва нема званичних информација о испитивању Брајушковића, а из кабинета министра полиције Растка Коњевића најављују да ће Брајушковића примити у понедјељак. Иначе, Брајушковић је раније рекао да једино има повјерење у Коњевића кога сматра поштеним човјеком.

О јучерашњем тросатном ислеђивању у Тужилаштву, Брајушковић је подгоричким “Вијестима” испричао да му је Чађеновић тражио да покаже писану наредбу Вељовића за пребијање појединаца, међу којима су били и бивши предсједник Српске радикалне странке у Црној Гори Душко Секулић, дописник београдске “Политике” Драгомир Бећировић и његова кћерка Драгана, која је тада радила за подгорички “Дан”.

Брајушковић је раније рекао да је Секулића и Бећировићеве упозорио на наредбу коју је добио и да им је помогао да се привремено склоне.

Бивши припадник специјалне полицијске јединице каже да Чађеновићу није открио имена од кога су “црне тројке” добијале наређења за праћење и премлаћивање појединаца додавши да ће је спреман да о томе приче, али заједно са Вељовићем и на полиграфу.

Он инсистира да буде испитан на полиграфу и то уз присуство свједока.

Брајушковић, међутим, сматра да су државни органи потпуно незаинтересовани да прича о “црним тројкама” добије свој епилог.

Тврди да и Вељовић и Перовић “купују вријеме” како би му напаковали разне ствари.

Тврди и да га прислушкују па се боји за себе и живот чланова породице.

Зато, наводи, тражи заштиту.

- Све је то да се не би дошло до главног момента ове приче, а то је да је Вељовић организатор пребијања политичких неистомишљкеника и новинара који нису писали како му одговара. Ово је сад специјалан рат Вељовића. Наћи ће двадесет добровољаца који ће ме на сваки могући начин напасти, а њега представити као жртву. Али, мене остали не интересују, интересује ме Вељовић и његов друг - рекао је Брајушковић “Вијестима”, након ислеђивања у Тужилаштву.

Он тврди да још није рекао све што зна.

С друге стране, Вељовић, Перовић и предсједник Синдикалне организације ЗИКС-а Ненад Ракочевић, који се јуче први пут огласио саопштењем, тврде да је највећи криминал у спушком затвору цвјетао управо када је руководилац службе обезбејђења био Брајушковић.

Тада је на челу затвора био Божидар Вуксановић.

Ракчевић, међутим, није био синоћ доступан када су га из “Вијести” звали да би га питали зашто је о тим криминалним радњама Брајушковића ћутао, односно зашто их није одмах пријављивао надлежнима.

Директор “Вијести” Жељко Ивановић сматра да би Вељовића требало ухапсити јер би он био идеалан свједок сарадник.

“Вијести” подсјећају да је и Ивановић био жртва сачекуше, односно да је претучен 1. септембра 2007, када су га двојица батинаша шипкама изударала након прославе јубиларне годишњице листа у центру Подгорице, док је трећа особа са фантомком на гласви “надгледала радове”.

Ивановић зато сматра да је свједочење Брајушковића идеална прилика да се крене у расвјетљавање десетак нерасвјетљених напада на новинере и посленике јавне ријечи.

Брајушковић је претходних дана помињао да би са Вељовићем требало разговарати и о томе ко је својевремено пребио главног уредника “Дана” Душка Јовановића који је неколико година након тих батина убијен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана