Цркви у Хрватској - “порез на луксуз”

Агенције
Цркви у Хрватској - “порез на луксуз”

Загреб - Хрватско удружење грађана за заштиту људских права “Давид” организоваће потписивање петиције за потпуно опорезивање Католичке цркве, за коју тврди да је изузетно богата и да је зато, а посебно у вријеме кризе, праведно у цјелости опорезовати све њене активности и некретнине, преносе агенције.

Католичка црква изузетно је богата, њена цјелокупна свјетска имовина износи више хиљада милијарди евра, а у Хрватској неколико милијарди евра, при чему само вриједност некретнина износи неколико милона, наводи удружење.

Напомињу и да годишње Црква из државног буџета добија око милијарду куна, а ослобођена је многих пореза које морају плаћати грађани и пословни субјекти, с обзиром на њезину вјерску делатност која се убраја у непрофитну.

Зато се тражи да држава Католичкој цркви опорезује уплате за мисе, погребе и друге вјерске обреде као и добровољне доприносе, све некретнине, сво непрофитно дјеловање, као што то важи и за друге правне субјекте који су дужни да плаћају порез.

Удружење захтијева и да се црквена правна лица обавежу да финансијским службама пријављују обрачун дохотка, издатке и добит, као и да се контролише њихово финансијско-привредно пословање.

Таква пракса треба да се односи и на друге вјерске заједнице, наводи “Давид” и оцјењује да је у сфери Католичке цркве сва црквена дјелатност профитна јер је намијењена за придобијање чланова и средстава за свој рад.

Удружење недопустивим оцјенује да Хрватска у 21. веку Цркви и свештеницима не прописује све порезе као што то чини за друге правне и физичке субјекте већ јој “пореским привилегијама омогућава даље богаћење” и истиче да је то кршење члана Устава који говори о једнакости пред законом, преноси агенција Хина.

“Давид” је потписивање петиције најавио за 21. и 22. мај у Загребу, а потписе ће послати Влади, Сабору и Министарству финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана