Црква у ХР: Морамо тужити Србију

Агенције
Црква у ХР: Морамо тужити Србију

Загреб - Комисија Iustitia et pax Хрватске бискупске конференције позвала ХР да због недосљедности Хашког трибунала не одустане од оптужбе против Србије за геноцид.

Комисија наводи да је то неопходно због мира на овим просторима, док би се у супротном могли очекивати нови ратови.

- Нужно је пред једним озбиљним, неексперименталним међународним судиштем тражити правду и установити правило за будућност, а то је да се сукоби рјешавају судом, а не ратом. Такође да они који започињу агресивни рат сносе посљедице. У противном, можемо очекивати нове ратове, јер све упућује на то да се злочини исплате: што се освоји остаје агресору, а жртве одговарају зато што су се браниле, пише у Изјави коју су у Загребу представили предсједник Комисије, сисачки бискуп Владо Кошић и члан Гордан Чрпић.

Изјава Комисије Католичке цркве у Хрватској објављена је поводом недавне неправоснажне осуђујуће пресуде Хашког трибунала шесторици Хрвата из БиХ у којој се наводи удружени злочиначки подухват с тадашњим предсједником Хрватске Фрањом Туђманом на челу.

 У њој се оштро критикује та пресуда, али и ослобађајућа Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

- Ако међународна заједница није спремна кроз ад хок Суд у Хагу постави трајније темеље мира на овим просторима, како се то назире из појединих оптужница и пресуда, онда ту одговорност на себе мора преузети Хрватска, ако ни због чега другог, онда због пијетета према жртвама и спречавања понављања дјела, наводи Комисија.

Комисија истиче да је изненађена пресудом Станишићу и Симатовићу посебно због чињенице да ниједан званичник Србије и врха ЈНА није проглашен дијелом удруженог злочиначког подухвата.

- Не можемо се отети утиску да је ријеч о цјеловитој амнестији Србије односно њеног војног, обавјештајног и политичког вођства за рат у бившој Југославији, истиче Комисија.

Такође се пита “како то да је Херцег-Босна, која је формирана ради одбране, а више не постоји, проглашена злочиначким подухватом управљаним из Загреба, а Република Српска настала на геноциду и етничком чишћењу добила легитимитет државности, и то супротно свим начелима међународног и хуманитарног права.

Комисија од државе тражи да се свим легалним средствима у жалбеном поступку укључи у оповргавање удруженог злочиначког подухвата и међународног сукоба који се наводи у пресуди шесторици бивших челника Херцег-Босне.

Такође позива бошњачке политичке вође и странке на разборитост, јер, како наводе, краткотрајни тријумфализам може да донесе тек краткотрајну добит дијелу политичких снага.

- Дугорочно, међутим, неће моћи да сакрије историјске чињенице да је Фрањо Туђман позвао Хрвате у БиХ да на референдуму гласају за независну БиХ као за своју државу, да је Хрватско вијеће одбране прво било укључено у одбрану БиХ, а Хрватска све вријеме снабдјевала Армију БиХ оружјем за вријеме ембарга и збринула на десетине хиљада избјеглица из БиХ, наводи Комисија и жали што је дошло до хрватско-бошњачког сукоба.

С обзиром на то да Хашки суд својом “политиком оптуживања” није казнио злочине над Хрватима у БиХ, Комисија, уз искрено жаљење за сваком бошњачком жртвом страдалом у хрватско-бошњачком сукобу, позива надлежне у БиХ да истраже и казне починиоце злочина над Хрватима током рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана