Црква плаћа одштету жртви свештеника педофила

Агенције
Црква плаћа одштету жртви свештеника педофила

Љубљана - Словеначка католичка црква мораће да плати одштету од 80.000 евра жртви свештеника педофила, који је умро непосредно пред изрицање пресуде, преносе агенције.

Свештенику жупе Арче код Цеља Карлу Јошту судило се за 16 сексуалних напада на дјевојчице млађе од 15 година, којима је био вјероучитељ.

Овај свештеник преминуо је у кућном притвору од посљедица можданог удара непосредно прије изрицања пресуде, јавили су словеначки медији.

Иако је поступак био обустављен, једна од жртава, данас двадесетосмогодишња жена, покренула је захтјев у приватном поступку, тражећи 140.000 евра одштете од Мариборске надбискупије, Надбискупије Цеље и Жупног уреда Арче.

Окружни суд у Марибору одредио је одштету од 80.000 евра коју морају заједнички исплатити надбискупија Марибор, бискупија Цеље и жупа Арче.

Суд је процијенио да је, по облигационом праву, Црква објективно одговорна за одштету, јер је Јошт био њен службеник и наступао у улози жупника.

Мариборски суд је оцијенио да се Јоштова активност у улози вјерског службеника временски не може одвојити од слободног времена кад је наводно нападао дјевојчице.

Ово је први случај у Словенији да је Црква проглашена одговорном за преступе свештенства кад су у питању педофилски скандали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана