Црква није имала битног утицаја на ратна збивања

Срна
Црква није имала битног утицаја на ратна збивања

ПОДГОРИЦА - Митрополија црногорско-приморска саопштила је да Црква није имала битног утицаја на ратна збивања на простору бивше Југославије, на одлуке и команде, у односу на политичке групације чији је истакнути члан био садашњи предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Из Митрополије су навели да је Ђукановић ваљда једини који се без трунке савјести пред свима "ретроактивно премеће у Гандија", а да одговорност за сопствена непочинства преноси на друге.

Из Митроплије су истакли да Српска православна црква није напуштала свој народ ни прије, ни током ни послије ратова у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији, али сматра да је ван укуса слушати лекције о одговорности за народно страдање од саучесника започињања сва три рата и доказаног бјегунца са тих ратишта који је остављао тамошњи народ и Цркву на цједилу.

Он, истичу, није једини најодговорнији за ратна зла, али наводе да је мучно слушати га како сада моралише о тим темама.

"Када јавно опоменемо Ђукановића да би било паметно да се држи својих уставних овлашћења, тада не дјелујемо бесправно нити вансистемски него се придружујемо друштвеним снагама које су у предсједниковом посљедњем интервјуу РТЦГ препознали вишеструка прекорачења компетенција - мијешања у унутрашње ствари Цркве, притисак на тужилаштво, распиривање вјерске и међуетничке нетрпељивости", наводи се у саопштењу Митрополије.

Истичу да неко ко претендује да буде предсједник свих грађана и чувар демократског поретка не може себи да допусти прекорачење ингеренција, а да би противзаконитост коју Цркви приписује у својим јавним оглашавањима морао да потражи лијек пред судовима и пред институцијама државе, којом управља деценијама, ако за то има доказе.

"Међутим, он нити може да докаже своје неистине, нити је, као дугогодишњи властодржац једнопартијске власти навикао да се обраћа инститицијама. Он их држи испод ауторитета сопственог култа личности. Е то је унижавање државног и националног идентитета државе Црне Горе", кажу у Митрополији.

Саопштење предсједника државе у коме поново полемише са Црквом одише непримјереном нервозом и неодговорношћу изрицања јавне ријечи, кажу у Митрополије одакле одговарају, како истичу, истином.

Када су у питању теме из црквене историје, из Митроплије су истакли да је свештеницима и теолозима испод части и интелектуалног нивоа распредати о тим темама са персоном која показује елементарно непознавање основних ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана