Црква и власт коначно за столом, сутра почињу преговори у Подгорици

Агенције
Црква и власт коначно за столом, сутра почињу преговори у Подгорици

Подгорица - Експертски тимови Владе и Митрополије црногорско приморске (МЦП) сутра ће одржати први састанак поводом Закона о слободи вјероисповијести.

Састанак ће бити одржан у подгоричкој вили Горица, пишу vijesti.me.

Потпредсjедник Владе Зоран Пажин казао је да ће дијалог бити усредсређен на чланове Закона о слободи вjероисповијести који се односе на имовинско-правна питања.

"Вјерујем да се уважавањем аргумената противне стране, спремношћу да се толеранцијом и стпљењем може доћи до рјешења које ће релаксирати постојећу ситуацију", оцијенио је Пажин и нагласио да политику треба оставити по страни.

Он је рекао да је "црвена линија" Устав Црне Горе и потреба да сви грађани без обзира на националност или вјеру буду на једнако праван начин третирани.

"Да не буде нити привилегованих нити дискриминисаних у читавом том односу између државе и вјерских заједница и то је оно на чему ћемо ми инсистирати, али врло отворени да чујемо аргументе друге стране и да имамо став уважавања према аргументима друге стране", казао је Пажин.

Из МЦП су саопштили да Закон радикално дерогира и суспендује основне и минималне стандарде у погледу колективног аспекта остваривања права на слободу вјероисповијести.

Они су упозорили на, како наводе, честе и радикално антицрквене јавне наступе највиших државних званичника, "који неправедно оптужују Цркву за наводну антидржавну дјелатност и подложност утицајима изван Црне Горе, што су ноторне неистине".

"То није добра атмосфера за разговор. Надамо се да ћете са своје стране учинити све што је потребно да се спријечи наставак таквог заоштравања са стране државе", поручио је митрополит Амфилохије у писму премијеру Душку Марковићу.

Владу ће у разговору представљати потпредсједник Владе Зоран Пажин, професор Правног факултета Небојша Вучинић, декан Правног факултета Анета Спаић, шеф Кабинета премијера Драгољуб Булатовић, адвокат Никола Мартиновић и дипломирани правник Срђан Спаић.

У експертском тиму за преговоре у име Цркве су координатор Правног савијета МЦП Велибор Џомић и чланови Савијета Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке - адвокати Драган Шоћ, Зоран Лазаревић и Дамјан Ћулафић, као и доктор Владимир Лепосавић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана