Човић, Пленковић: Одуговлачење изборне реформе нарушава односе у БиХ и пут ка ЕУ

Srna
Foto: srna

ЗАГРЕБ - Предсједајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић истакао је данас у разговору са предсједником Владе Хрватске Андрејом Пленковићем да ће опструисање и одуговлачење пријеко потребне изборне реформе озбиљно нарушити односе између народа у БиХ, али и пут према ЕУ.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, током сусрета у Згребу нагласио је да кључни сегменти Изборног закона који омогућавају легитимно политичко представљање трију конститутивних народа морају бити уграђени у коначно рјешење поштујући Устав БиХ, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

Саговорници су истакли да је реформа изборног законодавства један од кључних корака за стабилизацију и функционалност БиХ. Пленковић је позвао на наставак преговора политичких актера у БиХ, поручивши да се реформа Изборног закона и ограничена уставна реформа, засноване на спровођењу пресуда домаћих и страних судова, требају хитно договорити.

Он је истакао у да је неприхватљив наставак постојеће праксе, по којој Бошњаци, као бројнији конститутивни народ у Федерацији БиХ, надгласавају Хрвате, те му бирају представнике који немају подршку бирача из редова хрватског народа у БиХ. Плeнковић је додао да Хрватска жели конструктивно помоћи у постизању договора који ће осигурати равноправност три конститутивних народа и осталих у БиХ, са којом Хрватска жели градити добросусједске односе те интензивирати привредну сарадњу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана