Човић, Пленковић: Озбиљно смо забринути због изостанка договора о изборној реформи

Срна
Човић, Пленковић: Озбиљно смо забринути због изостанка договора о изборној реформи

ЗАГРЕБ - Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и хрватски премијер Андреј Пленковић одржали су данас састанак у Банским дворима у Загребу.

На састанку је Човић упознао Пленковића о даљњим активностима политичких представника хрватског народа у БиХ и дјеловању Хрватског народног сабора након посљедњег круга преговора о реформи Изборног закона БиХ одржаним у Неуму.

Истакнуо је како се у пракси догађа да потписници Споразума из Мостара одбијају његово провођење као темељ за коначни договор. Посебно се осврнуо на позитивно мишљење Венецијанске комисије о приједлогу ХНС-а БиХ везано за ограничене измјене Устава којим се проводе свих пет пресуда Европског суда за људска права.

Додао је да су поштујући уставно начело конститутивности и легитимне представљености предочени модели који би елиминирали све постојеће аномалије изборног законодавства и спријечиле наставак дискриминације и наметања политичких представника Хрватима као најмалобројнијем конститутивном народу.

Пленковић је казао је да ће хрватска Влада наставити активно дјеловати и бити подршка даљњим преговорима политичких актера у БиХ за што журније постизање договора о измјенама Изборног закона БиХ.

Подсјетивши да изигравање начела договорених Дејтонско-паришким мировним споразум хрватски народ већ годинама доводи у неправедан положај, Пленковић је казао да договор политичких актера треба осигурати равноправност и легитимну заступљеност сва три конститутивна народа у највишим институцијама БиХ.

Поручио је да је постизање договора о изборној реформи важно за складне односе сва три конститутивна народа те функционалност и бољитак читаве БиХ. Човић и Пленковић изразили су задовољство што су међународни представници уважили приједлоге хрватских представника у БиХ и стајалишта представника хрватске Владе као одрживог модела стабилности и функционалности који би ојачао кључне принципе Дејтонског споразума, а истовремено био у складу с европским вриједносним системом, преноси Кликс.

Слиједом тога, Пленковић казао је да ће наставити разговоре с челницима ЕУ институција и земаља, као и представницима међународне заједнице о положају хрватског народа те ситуацији у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана