Човић о сусрету са Додиком и Вучићем у Београду

Фена
Човић о сусрету са Додиком и Вучићем у Београду

САРАЈЕВО - Имали смо дужи пријатељски сусрет уз радну вечеру. Размијенили смо мишљења о стању еуропских интеграција у Босни и Херцеговини, али и о свим регионалним темама. Закључили смо да БиХ мора имати свој еуропски пут и да заједно са Србијом и другим земљама у окружењу требамо тражити начине како што прије постати чланица ЕУ, изјавио је за Фену замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић након синоћњег разговора с предсједником Србије Александром Вучићем и чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Београду.

Одговарајући на питање о негативним реакцијама из Сарајева и тврдње како је на дјелу српско-хрватско удруживање, Човић је казао како не би посебно коментарисао такве оцјене, јер су оне уобичајене.

"Да се нисмо састали онда би неки приговарали зашто се не састајемо. Када смо колега Изетбеговић и ја били у Загребу и тада су неки трчали да коментирају зашто ми, а не нетко трећи. Процјена је била да се нађемо и разговарамо, а ја се не мијешам у то нити ми смета да се сутра сусретну предсједник Вучић и колега Изетбеговић или нетко трећи, казао је Човић.

Додаје да је још прије недјељу дана на сједници Колегијума Дома народа ПС БиХ најавио одлазак у Београд и да је цијела посјета била врло транспарентна.

"Ја сам и предсједник ХДЗ-а БиХ па сам суговорнике информирао и о припремама за локалне изборе када је у питању странка. Очекујемо побједу у свим срединама гдје су Хрвати већина. Вучића занима пуно тога у БиХ, јер га пуно тога веже за БиХ, од његових коријена па надаље. То је био пријатељски разговор који ни на који начин не скрнави односе три народа у БиХ. Познато је да се он залаже за једнакоправност конститутивних народа у БиХ, њихово легитимно представљање, поштивање Дејтонског споразума", истакао је Човић.

Према његовим ријечима, концепт регионалних разговора треба да буде настављен и може донијети добар резултат за све у БиХ.

"Ми требамо све сусједе имати на својој страни. Ако желимо нешто корисно радити у вањској политици БиХ, морамо знати да наши домети нису велики и то првенствено треба бити добросусједска политика када су питању сва три сусједа. То никада не смијемо потцијенити, јер имамо проблема у вођењу вањске политике. Видјели смо у протеклом периоду да опет имамо класичне злоупорабе да представник једне политике говори што је интерес БиХ. Морамо се научити да проводимо политике договорене унутар БиХ. А видимо што смо направили у протекле двије године када нисмо имали такву политику", закључио је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана