Човић: Легитимно политичко представљање предуслов за стабилост БиХ

Срна
Foto: принтскрин

ЗАГРЕБ- Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић истакао је данас на састанку са Хрватским генералским збором да је предуслов стабилне и функционалне БиХ обезбјеђивање легитимног политичког представљања конститутивних народа на свим административно-политичким нивоима.

"Системска дискриминација и наметање политичких представника су недопустиви у демократским политичким системима и нарушавају било какву европску перспективу", навео је Човић током сусрета у Загребу.

Човић, који је и лидер ХДЗ-а БиХ, истакао је да је неопходно хитно стабилизовати политичку ситуацију у Федерацији БиХ и консолидовати односе између три конститутивна народа у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Наглашено је да у овоме тренутку не постоје формално правни услови за одржавање општих избора у БиХ, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

На састанку је закључено да су измјене изборног законодавства и имплементација одлука Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права хитне и неопходне, те морају имати свој позитиван епилог.

Саговорници су разговарали и о тренутним безбједносним изазовима у Европи, те потврдили да безбједносна стратегија на европском тлу мора бити компактна, јединствена и гарант трајног мира, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана