Човић: Доминација једног народа над другим довели до врхунца неповјерења

ГС
Човић: Доминација једног народа над другим довели до врхунца неповјерења

БРИСЕЛ - Лидер ХДЗ-а Драган Човић говорио је пред Европским парламентом приликом чега је указао на кршење Устава у име доминације већинског народа и нагласио је да европског пута у БиХ нема без "паритета међу три конститутивна народа у свим институцијама БиХ".

"Потребан је паритет, који је и у складу с Уставом БиХ, а који се нажалост све чешће крши у име доминације већинског народа, посебно у ФБиХ. Морамо отклонити ту аномалију, тако ћемо уклонити и кршење људских права. Покушај провођења ретроградних агенди, али и успјеси политичке доминације једног народа над другим довели су до врхунца неповјерења и то је узроковало застој кључних реформи у земљи", рекао је Човић.

ЕУ парламентарцима је још поручио како је неприхватљиво да се сви народи у БиХ не могу кандидовати на све функције у земљи. Позвао је представнике Бошњака на дијалог и доношење рјешења и поручио да хрватска страна наступа "транспарентно и у доброј вољи".

Човић се осврнуо на рат у БиХ који је трајао четири године и пут који је прошла од тада до данас.

"Након четири године најгорих рушења људских права, управо на темељима Дејтона, три конститутивна народа БиХ већ четврт стољећа граде БиХ. Посебно сам поносан што сам био тај који ће предати и захтјев за чланство у ЕУ. Данас и даље снажно заговарамо нашу будућност у оквиру ЕУ и дубоко сам увјерен да можемо остварити наш пут", навео је лидер ХДЗ-а.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана