Чланови експертског тима из БиХ посјетили електрану “Кршко”

Срна
Чланови експертског тима из БиХ посјетили електрану “Кршко”

КРШКО - Чланови експертског тима из БиХ данас су посјетили Нуклеарну електрану “Кршко” у Словенији, гдје су поново изразили негодовање због избора локације за складиштење радиоактивног отпада из те електране на локацији Черкезовац у Хрватској, у близини границе са БиХ, изјавио је предсједавајући Експертског тима Емир Диздаревић.

- Изразили смо и негодовање што се радиоактивни отпад вози, зашто се не нађе споразум са Словенијом. Имамо информације да Словенија има техничке могућности да збрине сав радиоактивни отпад - објаснио је Диздаревић током посјете електрани “Кршко” заједно са представницима хрватског Фонда за финансирање разградње те нуклеарне електране.

Он је навео да је задовољан процесом рада у Кршком, али да није задовољан јер Хрватска не одустаје од локације Черкезовац.

- Они иду у смјеру да прибаве све дозволе за објекат. Ми не можемо бити задовољни и свим капацитетима се треба борити да се заштити становништво уз обалу ријеке Уне. Данас смо добили информацију да је мапирана евентуална локација за изградњу објекта за складиштење радиоактивног отпада и да је удаљеност 2.200 метара од ријеке Уне - рекао је Диздаревић за Срну.

Према његовим ријечима, представници хрватског Фонда за финансирање нису прецизирали када намјеравају почети израду студије утицаја на животну средину.

- Поменули су 2026. годину као рок када морају почети смјештати радиоактивни отпад на локацији којој се БиХ противи. Тражили смо више информација о заједничким састанцима хрватске и словеначке делегације и зашто није дошло до договора о заједничком одлагалишту на локацији Врбина - рекао је Диздаревић.

Он каже да хрватска страна и даље тврди да је једини разлог чињеница да Словенија није пристала да збрине и институционални отпад из Хрватске, али Експертски тим сматра да то није једини разлог.

Диздаревић је објаснио да ће истрошено нуклеарно гориво бити збринуто у Словенији, те да изградњу објекта за те намјене заједнички финансирају Словенија и Хрватска.

Према његовим ријечима, у фази је лиценцирање рада Нуклеарне електране “Кршко” за наредних 20 година и 2043. неће бити могуће продужити рад.

Он је рекао да су током данашње посјете имали прилику да виде интерно складиште са бачвама ниско и средње радиоактивног отпада насталог од почетка рада електране. Он је додао да су имали прилику да виде и нови објекат чија је изградња у току, а планиран је за истрошено нуклеарно гориво које је сада у мокрој фази и налази се у базенима у близини реактора.

- План им је да по завршетку објекта дио горива извуку и смјесте у посебне контејнере и у нови објекат гдје ће стајати наредних 50-80 година - рекао је Диздаревић.

Он је рекао да током данашње посјете нису могли да добију довољно прецизне податке о карактеризацији радиоактивног отпада и да је речено да ће им прецизни подаци бити накнадно достављени.

Диздаревић је најавио да ће у понедјељак, 12. септембра, чланови Експертског тима за сеизмологију и сеизмотектонике у Двору разговарати са колегама из Хрватске.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је Нуклеарна електрана “Кршко” велики енергетски пројекат значајан и за Хрватску и Словенију, те навео да је и даље проблем то што се не зна шта је све планирано на Черкезовцу.

Према његовим ријечима, остаје сумња да ли је у наредном периоду на локацији Черкезовац планирана изградња нуклеарне електране, након што буде изграђено складиште радиоактивног отпада.

Дрљача, који је члан Експертског тима и данас је био у Кршком, нагласио је да се мора наћи модус да се тај пројекат прекине и да се мора инсистирати на томе да се тај објекат постави 30 километара од границе са БиХ.

Дрљача је навео да је данашња посјета била корисна јер су добили одговоре о карактеризацији радиоактивног отпада.

- Морамо знати колико је опасан тај отпад за грађане. Морамо наћи модус да се тај пројекат прекине. Морамо инсистирати да се тај објекат постави 30 километара од наше границе. То је удаљеност која задовољава - поручио је Дрљача.

Он је навео да су током данашње посјете електрани “Кршко” сазнали да за један дан рада буде направљен приход од 10 милиона евра.

- С дуге стране, нама је јасно да ове државе неће одустати од нуклеарне енергије. Већ сада је јасно да ће се, због поремећаја на тржишту енергије, лако одлучити на изградњу нових објеката - навео је Дрљача.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко” складишти на локацији Черкезовац, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана