Цивилна заштита Хрватске: Упозорење грађанима да на пут не крећу ако не морају

Срна
Цивилна заштита Хрватске: Упозорење грађанима да на пут не крећу ако не морају

ЗАГРЕБ - Цивилна заштита Хрватске упозорила је грађане у подручјима склоним поплавама да буду опрезни, да на пут не крећу ако не морају и да прате препоруке надлежних због обилне кише која је најављена до недјеље, 6. августа, као и очекиваног веома високог водостаја Муре, Драве и Саве.

Цивилна заштита ради смањења ризика од поплава предузима све потребне превентивне мјере како би се заштитили грађани и имовина, те правовремено реаговало случају изливања ријека или поплава на подручјима с високим ризиком.


Према хидролошком извјештају Државног хидрометеоролошког завода, обилна акумулирана вода и киша која се очекује на подручју Словеније и Аустрије узрокује даљи значајан раст водостаја ријека Муре, Драве и Саве.

Те ријеке би током данашњег и сутрашњег дана могле достићи веома високе водостаје и протоке.

С обзиром на то да из сусједне Словеније Савом долази повећани проток, постоји могућност отварања уставе "Превлака", како би се вишак воде преусмјерио кроз Лоњско поље и растеретила Сава, наводе из Цивилне заштите.

Према упозорењу Главног центра одбране од поплава и хидролошким прогнозама, висина водостаја ријеке Саве активираће канал Сава-Одра у поподневним часовима. У току су припреме за затварање путних прелаза, а дронови снимају овај канал који Загреб штити од поплава, преносе хрватски медији.

"Хрватске воде" су објавиле да су на ријеци Мури на снази редовне одбране од поплаве.

Када је ријеч о Међимурској жупанији, први на удару воденог таласа је град Мурско Средишће, гдје се у току ноћи очекује да проток буде 1.200 кубика у секунди.

У општини Цестица, у Вараждинској жупанији, очекује се водени талас из Словеније. Сва домаћинства у Ловречан Отоку обавјештена су да ће доћи до изливања воде, рекао је начелник општине Мирко Коротај.

Ту ће једно домаћинство бити исељено због безбједности, док су други припремљени за евакуацију уколико буде велика вода.

Такође, обилне падавине које су прогнозиране на подручју сјеверног Јадрана, Горског котара, Лике, централне и сјеверозападне Хрватске, а касно поподне и у током ноћи на подручју средњег и јужног Јадрана може узроковати појаву бујичних и урбаних поплава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана