Чистачица у државној служби имаће већу плату од новинара

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Чистачицама у хрватској државној служби плата би, с новим коефицијентом, требала износити 1.200 евра, и биће за 91 евро већа од просјечне плате новинара.

Влада је представила цјеловити приједлог уређења о коефицијентима за државну и јавне службе темељем којих се, по ријечима министра рада и пензионог система Марина Пилетића, може очекивати да ће плате за март, с исплатом у априлу, због повећаних коефицијената у просјеку расти 13.5 одсто, пише "Нови лист".

Реформом су обухваћене 244 хиљада запослених у јавном сектору и свима ће расти плате, осим за један одсто службеника, при чему ће најнижа просјечна плата у државној и јавним службама износити 1.000 евра за радна мјеста са средњом стручном спремом, док веће повишице од осталих могу очекивати запослени у дефицитарним занимањима, као што је информатичка струка.

Према новим, повећаним коефицијентима, запослени са средњом стручном спремом имати просјечну плату од 1222 евра, они с вишом стручном спремом 1396 евра, а радници с ВСС-ом 1950 евра.

Повећању плата могу се радовати и чистачице запослене у државној и јавним службама. Њима би плата с новим коефицијентом требала износити 1200 евра, и биће за 91 евро већа од просјечне плаће новинара, која према обрачуну портала "Моја плаћа" износи 1109 евра, преноси "Тпортал".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана