Ћирилица - камен раздора у хрватском друштву

Aгенције
Ћирилица - камен раздора у хрватском друштву

Загреб - Несугласице око увођења двојезичности у Вуковару трају, премијер Зоран Милановић сматра да је борба за највише стандарде у правима националних мањина за Хрватску важна колико и раст привреде, међустраначке оптузбе не изостају, а вуковарски бранитељи не одустају од става да је постављење ћирлично-латиничних плоча противуставан и противзаконит чин.

 Милановић је у Сабору, одакле се први пут обратио нацији подносећи извјештај о стању у хрватском друштву и о активностима владе, поновио да се у Вуковару спроводи Уставни закон о правима националних мањина.

 "И вјерујемо у тај закон, јер закон и таква пракса нашу земљу чине мало бољим и мало сретнијим мјестом", закључио је Милановић, уз поруку да ће влада искористити сва демократска средства да сузбије ширење мржње.

Штаб је реаговао опширним саопштењем чију окосницу чини поновљени став да је  ријеч о "противуставном и противзаконитом чину", преносе хрватски медији.

Представници Штаба, организатора протеста против увођнаја двојезичности, сматрају да су "двописмене плоче" у Вуковару "насилно уведене" и да је то "кршење члана осам Устава Републике Хрватске" који, тврде, обавезује да се одредбе закона морају тумачити у контексту права националних мањина, али и већинског народа и да спровођење закона мора бити у сврху развијања дијалога, међусобног повјерења.

Наводе да "насилно постављање двојезичних и двописмених плоча" на државне институције директно нарушава надлежност локалне управе и самоуправе за питања реализације права на службену употребу језика и писма неке националне мањине.

"Двојезичност се на основу Уставног закона и упутства Министарства управе за спровођење Уставног закона може реализовати само одлуком тијела локалне управе и самоуправе", наглашавају из Штаба и додају да је у конкретном случају то Градско вијеће Вуковара.

На премијерове ријечи да би били обезвријеђени ако би допустили гажење вриједности секуларизма, Штаб подсјећа да се више од 90 одсто становништва Хрватске изјаснило као хришћани или припадници неке друге вјере.

"Ако се предсједник владе тако беспоговорно и осорно залаже за права

националних и других мањина, гдје је нестало његово залагање за права већинског народа, католика и породица", наводе и питају "да ли већина смије ишта да каже, а да се не нађе под ударом репресивног апарата".

Лидер најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко противи се увођењу двојезичности у Вуковару, сматра то увредом не само за Вуковарце већ и за хрватски народ и тражи од владе да то буде град од "посебног пијетета".

На Милановићев извјештај о стању нације у Сабору је реаговао и предсједник Српског националног већа Милорад Пуповац.

Каже да Срби у Хрватској живе у условима "највеће хрватске сиротиње", да је мали број оних којима су ријешена стамбена питања, да у још 42 насеља гдје зиве Срби нема струје и да су се питања везана за националне мањине свела само на ћирилицу.

"Учествовати у тој демонизацији ћирилице је нецивилизацијски пострупак. Не инсистирамо на потпуном поштовању Уставног закона, задовољили смо се овим првим кораком, а један дио политичке сцене ћирилицу и даље демонизује", упозорава Пуповац.

У међувремену, протести Штаба се настављају трећу седмицу спорадичним акцијама, на појединим установама двојезичне табле су на мети незадовољних који их насилно уклањају, реакција полиције не изостаје, међустраначке оптужбе се настављају...

Прича о протестима вуковарских бранитеља због увођења двојезичности у том граду преселила се и у Сабор, гдје су опозициони посланици оптужили владу да је ћириличне плоче у Вуковару поставила у погрешно вријеме и противно одредбама Уставног закона о правима националних мањина.

Чланови хрватске владе недавно су поручили предстваницима Штаба, који су се окупили испред Хрватског сабора, да су дијалог и спровођење закона нужни, док бранитељи узвраћају ријечима да нису против спровођења закона, али да "за неке ствари још није вријеме".

Штаб је и анкетирао заступнике да ли су за увођење ћириличних натписа у Вуковару и за промену Уставног закона о правима националних мањина, односно за враћање услова од 50 одсто удјела припадника националне мањине у локалној заједници, умјесто сада потребних 33 процента.

Иначе, иницијатива Хрватског демократског савеза Славоније и Барање да се у Сабору расправља о постављању двојезичних натписа у Вуковару добила је довољну подршку саборских клубова, а подршку иницијативи најавили су клуб ХДЗ-а, као и заступници ХСС-а и ХСП др. Анте Старчевића.

Бранитељи поручују да неће одустати, захтјевају да се Вуковар прогласи мјестом "посебно пијетета према жртвама домовинског рата" и тврде да у граду не живи више од једне трећине Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана