Циљ петооктобарских промјена није постигнут

Агенције
Циљ петооктобарских промјена није постигнут

Београд - Лидер Демократске странке Бојан Пајтић рекао је јуче, поводом 15 година од пада режима Слободана Милошевића, да су престанак ратова и градња демократских институција највећи успјеси 5. октобра.

Он је истакао да 5. октобар није достигао жељени циљ због недостатка храбрости и одлучности носилаца промјена.

- Тог дана, 5. октобра, је направљена та прекретница да Србија више није земља која се отворено оружано конфронтира са другим земљама. Али, да ли данас имамо правну државу - немамо, да ли имамо демократију - немамо и у том погледу домети 5. октобра јесу ограничени - рекао је Пајтић.

Он је подсјетио да су послије 5. октобра почеле да се граде нове институције које контролишу систем, попут заштитника грађана и повјереника за информације од јавног значаја и да је покренут "бесповратни процес придруживања Европској унији". Говорећи о разлозима за неуспјех 5. октобра, Пајтић је подсјетио да су ДОС чиниле странке различитих оријентација и да "ДС није био у позицији да има доминантну улогу".

- Половина људи који су били уз ДОС нису били против Милошевића зато што је водио ратове, већ зато што их је изгубио - рекао је Пајтић и додао да неуспјех 5. октобра види у недостатку "храбрости, одлучности, честитости и интегритета код чинилаца политичког живота".

Данас се навршава 15 година од великих демонстрација у Београду којима је окончана владавина Слободана Милошевића. Демонстрације су избиле пошто је Милошевић одбио да призна резултате избора за предсједника СР Југославије у септембру 2000. године које је изгубио од кандидата ДОС-а и лидера Демократске странке Србије Војислава Коштунице. Демонстранти су 5. октобра у Београд, на плато испред тадашње Савезне скупштине а данас Дома Народне скупштине, стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима. У вечерњим часовима 5. октобра 2000. грађанима се са терасе Скупштине Београда обратио нови предсједник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

Милошевић

Слободан Милошевић је у априлу 2001. године ухапшен због финансијских малверзација, а два мјесеца касније изручен Хашком трибуналу гдје му је суђено за злочин у БиХ, ратне злочине и злочине против човјечности у Хрватској и на Косову. Умро је 11. марта 2006. од инфаркта у својој ћелији у притвору Хашког трибунала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана