Циклон “Ладислав” потопио обалу Јадрана ФОТО

Агенције
Циклон “Ладислав” потопио обалу Јадрана ФОТО

Загреб - Циклон назван “Ладислав”, којег су карактерисали снажни јужни ветар, најјачи ове године, јака киша и високи таласи “потопио” је ноћас и јутрос јадранску обалу, преносе агенције.

Најгоре је било у Истри, Ријечком приморју и подручју Сплита.

У Истри је због јаке кише, које је на примјер у Пазину у 24 сата пало 140 литара, прекинут саобраћај на неколико путева, а обале многих мјеста су под водом.

О јаком вјетру, високим таласима и поплавама обале извјестили су и из Ријеке, Бакра и Цриквенице, с тим да се у Ријеци море подигло пола метра и ватрогасци чекају да се вода повуче како би могли да интервенишу.

Јаки југо дувао је и у Далмацији, па су на отвореном мору забиљежени таласи од пет метара висине.

У Сплиту је југо више сати имало олујну снагу с брзином од 112 километара на час.

Вјетар је ломио гране и стабла, оштећивао аутомобиле, а размјере штете знаће се данас.

Јака плима и високи таласи поплавили су ниже дијелове обале, па су се тако под морем нашли сплитска рива, рејон Матејушка, добар дио АЦИ Марине и бројни други дијелови града уз саму обалу, извјестили су локални медији.

На острву Ластово је најјачи удар југа износио 119 километара на час, на Палагружи 115, Мљету 116, а на острву Вису забиљежен је удар вјетра од чак 133 километара на час.

Претпоставља се да је вјетар начинио много штете на острвима, али и то тек треба установити.

Због невремена у прекиду су трајектне и катамаранске линије према острвима на Кварнеру, али и из Сплита према средњодалматинским острвима Хвару, Корчули и Брачу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана