Цијена хљеба у Хрватској могла би да достигне незапамћену цијену

Танјуг
Foto: arhiva

ЗАГРЕБ - Због раста цијене пшенице, обичан, бијели хљеб би у Хрватској могао да достигне незапамћену цијену од чак 15 куна (око два евра) за комад, потврдила је загребачком Јутарњем листу директорка Житозаједнице Нада Баришић.

Баришић каже да је пекарска индустрија поприлично забринута јер је цијена пшенице на рекордном ниво, а мијења се толико брзо да се уговори с добављачима потписују на рок од максимално месец дана јер нико не може и не жели да гарантује да се цене неће мењати.

“Како се може примјетити, килограм брашна у трговинама сад је већ десет куна, што најбоље свједочи о стању на тржишту. Цијене пекарских производа у Хрватској генерално непрестано расту од 2020. године, а иако је већина аналитичара раније предвиђала да ће се ситуација досад стабилизовати, то се није догодило и ми видимо да тржиште дивља, као посљедица раста цијена енергената и горива, од којих зависи пољопривреда", рекла је Баришић.

За разлику од Чеха који позивају на ограничење извоза пшенице, Баришић каже да такве акције у Хрватској нису потребне јер је пшеница једна од ретких намирница коју Хрватска има у довољним количинама за своје потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана