ЦГ укида програм економског држављанства због ЕУ

Танјуг
Foto: Pixabay

ПОДГОРИЦА - Црногорска влада неће продужити програм на основу којег се може добити економско држављанство, а који истиче 31. децембра 2021. године, како не би отежавала Црној Гори пут ка Европској унији, пише дневни лист Дан.

„Подршка програмима економског држављанства коси се са начелима Европске уније", наводи се у одлуци коју је влада усвојила у четрвтак.

Промовисање таквог програма је, додаје се, супротно тенденцијама ревизије постојећих програма у оквиру ЕУ, те критичким освртом од стране институција ЕУ, као и захтевима за укидање аналогних програма у државама чланицама.

„Стога се закључује да даља подршка оваквом програму може отежати и успорити процес придруживања Црне Горе Европској унији", пише у одлуци и констатује да Црна Гора као земља кандидат не смије дозволити да компромитује своју посвећеност европским интеграцијама.

Институције ЕУ, како се објашњава, не гледају благонаклоно на програме економског држављанства, имајући у виду репутационе ризике, као и ризике финансијског интегритета, попут прања новца, финансирања тероризма, корупције и инфилтрације организованог криминала. „Како је програм већ укинут на Кипру, Малта добила упозорење, док су од Бугарске затражена додатна обавјештења, претпоставља се да је једини потенцијално одржив програм у оквиру ЕУ онај који се примењује у Португалији, који се често мијења".

Додатни аргумент за укидање програма је тај што је он на основу досадашњих података неупитно неодржив.

„Само 37 додјељених држављанстава, од укупног ограничења од 2.000, предвиђених до краја 2021. године, доводи у питање сврсисходност и одрживост програма. Број од 131 поднијетих апликација Агенцији за инвестиције не доприноси аргументу да су инвеститори заснивали инвестиције у развојне пројекте искљушиво на основу економске зависности, исплативости или очекиваног дохотка", навели су из владе и додали да укидање програма неће довести до опструкција у реализацији пројеката који су на листи развојних.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана