ЦГ у страху: Смртоносни корона вирус пријетња за љетњу сезону?

Вијести онлајн
ЦГ у страху: Смртоносни корона вирус пријетња за љетњу сезону?

Подгорица - С обзиром на већу мобилност роба и путника током љетње сезоне, нарочито у државама које су туристичке дестинације, гдје спада и Црна Гора, реално је очекивати појаву новог корона вируса, названог МЕРС, од кога је у свијету умрло 30 људи, пише подгорички портал “Вијести онлајн”

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Црној Гори Мина Брајовић рекла је да тренутне процене СЗО показују да је за сада, ризик од МЕРС вируса” (Блиско-источни респираторни синдром) у Црној Гори мали.

Она је казала да нема одговор на питање да ли се он преноси респираторним путем или контактом, каква је клиничка слика тока развоја болести, као и да не постоји ефикасан начин лијечења, нити вакцина.

 - Уколико се појаве симптоми карактеристични за овај вирус, а нарочито уколико се ради о особи са ослабљеним имуним системом, или особи која се недавно вратила из неке од земаља Блиског истока, неопходно је да се без одлагања обратити се љекару - упозорила је Брајовић, истакавши да је препоручен и појачан епидемиолошки надзор.

С обзиром да није познато како долази до инфекције и како се вирус преноси, Брајовић каже да није могуће дати прецизне и конкретне савјете грађанима како да спријече евентуалну инфекцију МЕРС вирусом.

Брајовић је поновила да је ситуација са вирусом МЕРС забрињавајућа јер се о њему мало зна, не може се са сигурношћу утврдити гдје му је станиште, како долази до инфекције и како се преноси.

Оно што ситуацију додатно усложњава јесте да су случајеви преношења вируса са човјека на човјека потврђени и то у здравственим установама и породичном окружењу.

Од МЕРС вируса до сада је умрло 30 особа у свијету, а он је лабораторијски потврђен у 53 случаја.

Оно што је приметно јесте да је најчешће ријеч о особама које су боравиле у некој од арапских држава и да су старије доби.

Брајовић је поновила оцјене генералног директора СЗО да је ријеч о великој опасности за цијели свијет.

- Суочени смо са реалним ризиком да се нови корона вирус отргне контроли, будући да је забиљежена велика учесталост фаталних исхода. Осим тога, вирус се шири брже него што ми прибављамо информације потребне ради бољег разумијевања његове
природе и стварног потенцијала - истакла је Брајовићева.

Она је казала да за сада нема посебаног скрининга на граничним прелазима, нити увођења ограничења саобраћаја или трговине.

Симптоми МЕРС вируса су грозница, кашаљ, губитак даха... Брајовић каже и да, иако има сличности са САРС вирусом, са којим га често упоређују, постоје значајне разлике.

- САРС вирус се много лакше и брже преносио са човјека на човјека, за разлику од МЕРС вируса - указала је Брајовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана