ЦГ: Откривена спомен плоча хрватским жртвама логора Морињ

Tanjug
Foto: Printscreen

ПОДГОРИЦА- Потпредсједник Владе Црне Горе и министар одбране Рашко Коњевић, министар спољних послова Ранко Кривокапић открили су је заједно са хрватским званичницима спомен-плочу у некадашњем сабирном центру у Морињ, гдје су 90-тих били заробљени припадници хрватских паравојски.

Хина преноси да је церемонија откривања спомен плоче обављена је упркос противљењу неколицине грађана.

Црногорски медији јављају да је десетак грађана блокирало данас пут до некадашњег сабирног центра како би покушали да спријече откривање спомен плоче.

“Током великосрпске агресије на Хрватску на том месту био логор, такозвани Центар Морињ (3.10. 1991 - 18.8. 1992) за заточене хрватске цивиле и бранитеље. Сећамо се злочина почињених да би се осрамотили име и дух Црне Горе. Изражавамо жаљење за све патње које су преживели заробљеници. Да се никада не понови", пише на плочи коју потписује Министарства одбране и спољних послова Црне Горе.

Кривокапић је, на отварању спомен плоче, рекао да је "једна од највећих историјских странпутица које је Црна Гора направила та што је ишла у рат за убијање саме себе", преносе подгоричке Вијести.

"Затварајући вас у овај логор, она је затварала себе. Ширећи ту идеологију она је пуцала у себе, и због тога не мања жртва од вас у овом логору је била и Црна Гора, где су убијени њен дух и њено име”, рекао је Кривокапић.

Додао је да је са намјером да се затре онако како се хтело затрти ваше људско достојанство, снага, уверење и љубав према "лепој вашој и лепој нашој Хрватској".

“Ваша патња не сме остати заборављена, пре свега због Црне Горе. Да би Црна Гора била она која је најбоља и европска Црна Гора. Да би била Црна Гора која верује у те вредности. Грађанска Црна Гора заједништва и мултикултуре", закључио је Кривокапић.

У Закону о спомен обиљежија Црне Горе пише да се она "подижу у складу са програмом подизања спомен-обилежја, који доноси скупштина општине, главног града и престонице, уз претходну сагласност органа државне управе надлежног за послове културе", подсјећа подгорицки портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана