Цетињске зграде за »мозгове«, »мученике«, »фукаре« ...

Агенције
Цетињске зграде за »мозгове«, »мученике«, »фукаре« ...

Цетиње - Цетињска духовитост и специфични хумор надалеко су познати, а житељи тог црногорског мјеста смислили су назив за сваку зграду, а најкарактеристичнија је "Посљедња шанса", "40 мученика", као и "Зграда фукаре".

Цетињани воле да "кумују" свему и свакоме, и скоро да нема особе из престонице која нема надимак. Осим људима Цетињани воле да дају "имена" и зградама. Најстарије стамбене зграде се налазе у насељу Луке Иванишевића и то су "Три сестре". Ријеч је о три идентичне зграде. У непосредној близини је и "Зграда фукаре". У истом насељу је и зграда "40 мученика", гдје је својевремено станове добило 40 радничких породица.

Новијег датума је зграда у овом насељу, изграђена почетком 21. вијека и названа је "Посљедња шанса", јер је у вријеме почетка пропадања "Обода" и "Кошуте" мало ко очекивао изградњу нових зграда. Ипак десетак година касније изграђена је још једна названа "Поглед на будућност", вјероватно због тога што гледа директно на Старо гробље.

Насеље "4. јула" такође има неколико зграда које су више препознате по надимцима, него по званичним ознакама. Тако је једна од њих, изграђених након катастрофалне поплаве 1986. године названа "Планета мајмуна".

Друга зграда, изграђена истовремено названа је "Карамела у г....", вјероватно зато што се као нова, нашла у између десетак зграда изграђених средином шездесетих година.

Почетком осамдесетих година изграђена је зграда у којој су станове добили углавном директори и високостручни кадрови, па су је Цетињани одмах назвали зграда "Мозгова". Цетињски хумор нема краја, па приватна зграда на Доњем пољу носи назив "Будва на пјену од понора".

Један од мање занимљивих надимака добиле су зграде "Црвенкапа", "Плавенкапа", "Зеленгора" именоване према боји крова. Зграда "Жељезаре" добила је назив не по истоименој никшићкој фабрици већ због количине гвожђа које је уграђено у њу. Цетињани имају и зграду названу "Голубарник". Сигурно најстарија стамбена зграда је "Зграда банских станова", јер потиче из времена Зетске бановине.

Чекају надимак

Неколико новосаграђених, углавном приватних стамбених зграда на Цетињу тек чека да добије "име". Најновија зграда је "Зграда солидарности", али ни она још нема надимак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана