Цетиње: Његош проглашен за свеца

Блиц
Цетиње: Његош проглашен за свеца

Београд - На нивоу Митрополије црногорско-приморске 19. мај је установљен као датум празновања митрополита Петра II Петровића Његоша као светитеља.

Свечаним литургијским уношењем иконе Светог митрополита Петра II у Цетињски манастир данас је прогласио данашњи дан за "црвено слово".

Службу је служио архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством Митрополије и Епархије буеноајреско-централно-јужноамеричке.

"Попут Светог Саве и свог стрица Светог Петра Цетињског, несумњиво је свjедок Христовог васкрсења и свети митрополит Петар II, Цетињски пустињак и Ловћенски тајновидац. Тако је већ написано на његовој икони коју овдjе видите, литургијски унијету на овај свети дан у храм Рождества Пресвете Богородице Цетињског манастира", казао је Амфилохије.

Митрополит је рекао да је на својој првој икони митрополит Петар II Петровић Његош с правом назват Ловћенским тајновидцем, јер је заиста био тајновидац.

"Све оно што је видио Свети нови Петар II Петровић Његош, Ловћенски тајновидац, све је то испуњено најдубљим виђењем и сазнањем, а то је виђење Слова предвјечнога Оца кроз кога је све постало што је постало. То је он и записао у свом завјештању", рекао је митрополит.

У току литургије икона Светог митрополита Петра II је била постављена на иконостасу цркве Цетињског манастира гдје се налази и лик Светог Петра Цетињскога.

Његош је на икони представљен у архијерејским одеждама. У десној руци он држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског, а у лијевој свитак са стиховима из "Луче микрокозма" посвећеним Христу васкрсломе.

На предстојећем засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве биће покренут поступак канонизације и уношење у Дитих светих митрополита Петра II Петровића Његоша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана