Цетињанин платио 3.000 евра да би отишао на Аљаску да ради: Остао без пара и без посла

ГС
Цетињанин платио 3.000 евра да би отишао на Аљаску да ради: Остао без пара и без посла

ЦЕТИЊЕ - Мирослав Павићевић са Цетиња платио 3.000 евра да би отишао на Аљаску да ради, али је остао и без пара и без посла.

- Путем друштвених мрежа нашао сам оглас за посао на Аљасци. За чишћење рибе ми је обећано до 2.500 долара зараде седмично ако радим 16 сати. Само је требало да уплатим новац младићу из Новог Сада који све то организује због велике гужве и заинтересованости. Од априла до јуна сам уплатио укупно 3.000 евра, које сам позајмио, а остао сам и без новца и без посла-  испричао је Павићевић за Курир.

- Тај младић ми је рекао да отвара агенцију с пријатељем из Чикага, али да још није регистрована. У априлу сам видио његов оглас за посао. Морао сам да уплатим 500 евра како бих обезбиједио сигуран полазак због, како ми је речено, велике навале. Ја сам 28. априла уплатио 1.000 евра јер сам хтио тај посао, привукао ме је износ који ми је обећан, до 10.000 долара мјесечно - прича Павићевић.

Међутим, то није било све.  Тражили су му да уплати још новца.

- Рекли су ми да ако желим да отпутујем почетком маја, на трећу особу, не ову двојицу поменутих, уплатим 750 евра. То ми је било чудно, зашто уплаћујем новац на нечије име за кога не знам ко је и нисам се чуо с њим, али сам ипак уплатио. Стигао је и нови захтјев да уплатим још 1.250 евра 6. маја на то исто име за авионску карту и још нешто. И то сам урадио јер ме убјеђивао да је боље да одем два мјесеца раније како бих више зарадио. Сваки дан сам добијао поруке и притисак да то морам да урадим, уз питања зашто им не вјерујем, како имају проблема само с нама Црногорцима, да је то врхунски посао… - каже Цетињанин.

Павићевић додаје и да је требало 19. маја да крене на пут, али су му 17. маја јавили да виза није завршена и да мора да чека до краја мјесеца.

- Имали су и захтјев да нађем некога ко ће поћи са мном. Хтио сам и то да испоштујем, као и сваки договор дотад, те сам питао једног друга, који је ипак одбио због уплате. Испоставило се да је то за њих касније наводно био проблем, и то су ми пребацивали, јер су они, говорили су ми, због тога изгубили новац. Затим су рекли да путујем с неком дјевојком из Ниша, а онда одложили за 5. јун јер виза опет није завршена - каже.

Тада је схватио да је преварен. Почео је да се расправља с Новосађанином и да тражи да му врати паре.

- Почео је да игнорише поруке, а затим су кренуле и пријетње да ће ми разбити главу, да ја не знам ко је он и ко њега штити. Те пријетње сам пријавио полицији, а сада ћу покренути и тужбу. У међувремену, јавио ми се још један његов колега, који је обећао да ће вратити 1.800 евра кад сакупе новац. Ја сам и на то пристао, али нема ништа ни од тога. Сви су они преваранти. Чак сам чуо и да је Новосађанин преварио пријатеља из Чикага и да му није уплатио новац - каже и додаје да је и црногорску и српску полицију обавијестио мејлом и позивом.

- Ја сам те паре позајмио и хоћу да ми их они врате, јер од посла нема ништа, а ни огласа више нема – истакао је он.

Мјесечно може да се заради 6.000 долара

Вишња Вучићевић из Лазаревца недавно је испричала за Курир телевизију да је посао на Аљасци легалан и да српске агенције гарантују сигурност и безбједност радника.

- Радила сам на “кен лајну”, односно на линији која је задужена за конзерве. Долазе отворене конзерве које се сортирају по величини. Потом иду на даљу прераду и затварање. То је једна од најтежих позиција што се тиче рада на Аљасци. Тешко је било јер нису постојале смјене, за разлику од других компанија. Сва количина рибе која дође мора да се обради. На свака два сата има пауза од 20 минута, као и она за ручак, која траје сат времена - рекла је Вучићевићева.

- Сада је минимум 16 долара по сату. Све прековремено се наплаћује, па чак и преко 20 долара. Исплата је на сваке двије недеље, наравно, одбија се ПДВ, што мјесечно дође зарада око 6.000 долара -  каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана