Чеси одговорили Хрватима: Наши “паштета туристи” троше више од вас

Агенције
Чеси одговорили Хрватима: Наши “паштета туристи” троше више од вас

Након што је чешки богаташ испустио фекалије са своје јахте у море код Комиже, а вијест о срамотном потезу осванула у свим хрватским медијима, почели су да се нижу коментари о Чесима који долазе на Јадран.

Прочуло се то и до Чешке па тамошњи портал “Блеск” тврди да су Хрвати неоправдано покренули кампању против њихових туриста.

“Врло је неправедно дати нам печат паштета туриста. Чешки гости су апсолутно пресудни за Хрвате. Готово милион људи долази на Јадран сваке године”, сматра Јан Папеж, портпарол Чешке асоцијације путничких агенција, а преноси ”Блесак”.

Штавише, према његовим речима, одавно не љетују само у најјефтинијим смјештајним капацитетима.

“Многи одлазе у хотеле са четири звјездице и у више категорије”, додао је.

Такође је нагласио да су након рата 90-их, када свијет није био заинтересован за Хрватску, Чеси долазили први.

“А ни сада не губимо интерес, иако се цијене сваке године повећавају за пет до десет одсто”, сматра Папеж.

“Само прошле године Хрватску је посјетило 32.763 чешких наутичара (исти су остварили 218.404 ноћења). И вјероватно не треба наглашавати да нису јели паштету”, пише аутор чланка.

Већина наутичара не доноси брод са собом, већ га изнајмљује на лицу мјеста. А брод кошта од 800 до 50 хиљада евра недјељно.

Потрошњи ту дефинитивно није крај. Сидрење према дужини брода и привез такође се морају урачунати. На примјер, у Сплиту ће сидрење јахте од 10 до 20 метара коштати око 700 до 1600 куна (94 до 216 евра) по ноћи.

Паркирање аутомобила у марини мораћете да платите око 40 до 60 евра недјељно, допуњавање слатке воде, горива или струје или интернета за ноћење у марини.

Укупно ће недјеља коштати око 600 евра по особи, без путовања по Хрватској, хране и пића, израчунали су чешки новинари.

“Према грубој процјени, чешки наутичари у земљи која нас зове паштета-туристима, оставе око 180 милиона куна (више од 24 милиона евра)”, стоји у чланку објављеном на порталу “Блеск”.

Према прошлогодишњем истраживању Универзитета у Ријеци, Чеси у Хрватској троше у просјеку 390 куна (52 евра) дневно. То није пуно у поређењу с Британцима који просјечно плаћају 915 куна (123 евра), пишу “Вијести.хр”.

“Међутим, сами Хрвати троше још мање. Они су друга највећа група туриста у земљи, а потроше 368 куна дневно (49 евра)”, пишу Чеси.

“Ако статистика не лаже и помножимо 5.489.607 чешких ноћења у Хрватској с просјечном потрошњом, прошлогодишњи чешки 'паштетари' донијели су у Хрватску око 2,2 милијарде куна (више од 297 милиона евра) само прошле сезоне”, пише “Блеск”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана