Церар најавио ноту о спровођењу одлуке арбитражног суда

Srna
Церар најавио ноту о спровођењу одлуке арбитражног суда

Љубљана - Словенија ће идуће седмице Хрватској послати посебну ноту која се односи на почетак спровођења арбитражне пресуде о граници, а Влада ће именовати посебну групу која ће координисати спровођење одлуке суда, најавио је премијер Словеније Миро Церар.

Церар је данас у разговору са начелницима пограничних општина уз хрватску границу рекао да на састанку у Љубљани који је за идући мјесец договорио с хрватским премијером Андрејом Пленковићем не намјерава да разговара о новом рјешењу граничног питања него о спровођењу арбитражне пресуде.

Према његовим ријечима, та пресуда је обавезујућа и за Хрватску, која је саопштила да је неће спровести.

Када је ријеч о изјавама хрватских рибара из Савудрије да ће они и даље као до сада ловити све до половине Пиранског залива и да очекују да ће их у томе подржати хрватска власт, Церар је рекао да би свако изазивање с једне и друге стране било "непримјерено".

"Све грађане, па и рибаре, позивам да се уздрже од таквих поступака јер би свака провокација погоршала наше међусобне односе", додао је Церар, преносе хрватски медији.

Словеначка Влада данас је вези с арбитражном одлуком донијела закључак да је арбитражни суд објавом одлуке "обавио свој задатак наложен арбитражним споразумом".

"Влада наглашава да ће Словенија досљедно, као и до сада, поштовати међународно право и право ЕУ, те одлуку арбитражног суда, што очекује и од Хрватске. Влада Словеније позива Хрватску на дијалог о спровођењу арбитражне пресуде", наведено је у саопштењу.

Хрватски медији данас су објавили фотографије два хрватска полицијска брода и једног словеначког удаљених стотињак метара на старој линији разграничења у Пиранском заливу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана