Централна банка Црне Горе: Посао за дјецу и рођаке званичника

Агенције
Централна банка Црне Горе: Посао за дјецу и рођаке званичника

Подгорица - Централна банка Црне Горе (ЦБЦГ) једна је од многобројних државних институција у којој су запослена дјеца и рођаци високих функционера, људи блиских владајућим структурама.

То потврђују подаци до којих су дошли подгорички медији, а имена запослених званично су потврдили и из врховне монетарне институције, која је препознатљива и по значајним примањима. Из ЦБЦГ тврде да су запошљавања обављена “у складу са законима о раду, запошљавању и о остваривању права из осигурања од незапослености и Уставом”.

Половина запослених које су медији навели стигли су у ЦБЦГ током двогодишњег мандата бившег гувернера Радоја Жугића.

Међу најинтересантнијим примјерима је запослење инжењера електронике Ивана Бошковића, који је шеф одјељења за развој и одржавање ИТ структуре у Дирекцији за инфраструктуру, операције и безбједност. Бошковић је сестрић бившег гувернера и актуелног министра финансија Радоја Жугића. То радно мјесто добио је док му је ујак био на челу ЦБЦГ.

Док је министар финансија био гувернер, посао је добила и правник Aна Ђуричковић (виши савјетник у Дирекцији за јавне набавке, инвестиције и услуге), која је кћерка високог функционера Социјалистичке народне партије и директора Привредне коморе Србије у Црној Гори Радивоја Рашовића.

Током Жугићевог мандата радни однос у ЦБЦГ засновала је и Јелена Роћен. Она је кћерка помоћника министра економије Миодрага Чановића и снаха бившег шефа дипломатије и садашњег савјетника премијера Милана Роћена.

У ЦБЦГ су запослене и двије кћерке предсједника Црне Горе Филипа Вујановића. Магистар правних наука Татјана Вујановић је специјални савјетник у Дирекцији за правне послове, а радни однос је засновала 2008. године, прије доласка Жугића, а док је на челу ЦБЦГ био Љубиша Крговић. Док је Жугић био гувернер, по основу споразума о преузимању у фебруару 2011. године радни однос је засновала Милена Јововић-Вучинић, кћерка Винке Јововић, некадашњег савјетника премијера Мила Ђукановића.

У ЦБЦГ ради и Aлександра Никчевић, братаница извршног директора ЦБЦГ Радоице Лубурића. Она је радни однос засновала 2005. године, а из ЦБЦГ наглашавају да је то урађено прије доласка Лубурића у ту институцију.

“Све регуларно”

Медији су тражили одговоре ЦБЦГ на питања када је огласила попуњавање тих радних мјеста и гдје су објављени огласи, те зашто је толико људи запослено за вријеме кратког мандата Жугића, и то оних који су блиски бившем гувернеру и ДПС-у? Упитани су да ли је могуће да су баш сви ти људи квалификованији у односу на остале пријављене, ако их је било, или се ради о запошљавању “преко везе”.

- Сви запослени за које се интересујете запослени су у складу са законима и Уставом Црне Горе - званично је одговорено из ЦБЦГ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана