Чекићима на ћирилицу у Вуковару

24sata.hr
Чекићима на ћирилицу у Вуковару

Вуковар - Демонстранти су разбили таблу с двојезичним натписом која је јутрос постављена на службеној згради Пореске управе у Вуковару.

Око зграде је било 30-ак полицајаца, а незадовољних 10 пута више. Демонстранти су подигли једног мушкарца који је чекићем разбио плочу. Полиција није интервенисала.

У Вуковару је почело постављање двојезичних табли, исписаних латиничним и ћириличним писмом. Прве табле постављене су прије 6 сати ујутро на зграду полиције.

Поставиће их још на зградама ОЖБ Вуковар и Суда, те на зграду државне управе.

Испред полиције окупило се око 200 просвједника, а око 100-ињак их је испред зграде државне управе. Држе транспаренте на којима пише "Владо, пљујеш на жртве и кршиш уставни закон", "Доведите Шљиванчанина да поставља плоче". Демонстранти сједе на цести и блокирају промет.

"Како је министар Баук најавио да ће поставити плоче уз свечаност и без скривања испоставило се да су поставили то по мраку у 4 и 5 сати ујутро, као нећу рећи ко. Поручујем премијеру Милановићу, који је рекао да се ми нисмо борили против ћирилице - он се није борио против никога па не може ни разумјети страдалнике. Ћирилица је дошла у Вуковар на тенковима. а сад долази с полицијским транспортерима. Хвала Богу да Хрватској има довољно новца да финансира специјалце и интервенту полицију који ће чувати те плоче и надамо се да ће ту остати наредних мјесец дана 24 сата јер ми ћемо те плоче поскидати. Те плоче ту сигурно неће остати. Са свих страна у Вуковар су кренули бранитељи. Нажалост, полиција је затворила град и не дозвољавају никоме да уђе. Ми ћемо данас блокирати цијели град, а до петка ће Вуковар проврети. Ово је био лош потез Владе. То је кршење закона, а не провођење. Наш захтјев за проглашење Вуковара мјестом од посебног пијетета се налази на разним саборским тијелима, а то Влада игнорише. Поручујем Влади да нису добродошли у Вуковар на дан сјећања. Оних пар звиждука у Книну које су добили су им сметали, а у Вуковару ће их дочекати нешто пуно горе и нека се припреме", рекао је Томислав Јосић, предсједник Штаба за одбрану хрватског Вуковара.

"Силе мрака раде по мраку и то говори о карактеру овога што се догађа у Вуковару. Нико овдје није никоме пријечио да води судски поступак на два језика, да се школују на два језика или да добију особну исказницу на два језика. Двојезичност у Вуковару постоји. Овдје се ради о тоталном обезвређивању симбола Вуковара", рекао је Владо Иљкић, правник Штаба.

Испред зграде државне управе ангажована је и интервентна полиција. Процијењен је степен високог ризика па у државној управи још чекају упутства из министарства.

Из Штаба за одбрану хрватског Вуковара кажу да су револтирани због постављања табли, те да су одлучили блокирати Жупанијску улицу, једну од главних улица у Вуковару.

Повријеђена 4 полицајца

Током пријеподневних протеста против постављања двојезичних плоча у Вуковару повријеђена су четири припадника интервентне полиције, потврдила је Хини замјеница портпарола ПУ вуковарско-сријемске Маја Барбарић.

"Троје полицајаца; двије полицајке и један полицајац, озлијеђено је испред зграде Порезне управе у Вуковару, а један интервентни полицајац код Уреда државне управе", рекла је Барбарић.

Замјеница полицијског портпарола потврдила је да до окончања протеста у 12.20 нико од учесника протеста није приведен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана