»Чекајте, Срби су сада добри момци?«

Танјуг
»Чекајте, Срби су сада добри момци?«

Одлука Мађарске да затвори јужну границу сву пажњу међународне јавности због избjегличке кризе пребацила је на то како се Србија носи са њом, пише "Политико".

Како наводе, Србија је земља у којој слике колона избјеглица које бјеже од рата и даље буде превише блиска сјећања.

Прије само деценије и по Србија је била изгнаник са међународне сцене због своје улоге у ратовима деведесетих, али српска влада и хуманитарне организације сада добијају похвале због саосјећања у третману избјеглица.

"Влада консензус да се Србија веома добро показала кад је ријеч о избјегличкој кризи у овим околностима и да се према избјеглицама поступа са много поштовања и достојанствености", рекао је за "Политико" неименовани дипломата из једне чланице ЕУ.

Око 160.000 избјеглица прошло је кроз Србију од почетка године, а свакога дана то учини од 2.000 до 4.000 њих. Углавном преко града Прешева на јужној граници са Македонијом.

До сада Србија је углавном примјењивала политику допуштања слободног пролаза, укључујући аутобусе за мигранте и нудећи ограничен смјештај, здравствену помоћ и помоћ у транзитним центрима.

Осим тога, "Политико" у тексту насловљеном "Чекајте, Срби су сада добри момци?" наводи да грађани донирају одјећу и храну, као и да избјеглице нико не дира док спавају на Аутобуској страници у Београду.

Након инцидента на српско-мађарској граници, кад су мађарски полицајци против избјеглица, међу којима је било и дјеце, употребили водене топове и сузавац, српски премијер Александар Вучић је осудио "неевропско понашање" званичне Будимпеште, додајући: "Позивам ЕУ да реагује јер њене чланице морају да се понашају у складу са европским вредностима."

Разлика у тону између Вучића, како се наводи, некадашњег националисте, и мађарског премијера Виктора Орбана, некадашњег прозападњачког либерала, у Европи није прошла незапажено.

"Већина страних амбасадора сматра да Србија показује европске вредности за које би могло да се каже да их не показују ни неке чланице ЕУ. То може само да буде корисно за аспирације Србије за чланство у Унији", рекао је дипломата "Политику".

Успорење прилива избјеглица, међутим, није на видику, а чланице ЕУ сјеверно и западно од Србије затварају границе за њихов пролаз, а институционални и социјални капацитети Србије имају своје границе.

До сада Србија није предузимала мјере да би омогућила останак избјеглица, оправдано процењујући да велика већина њих само пролази кроз Србију на путу ка Њемачкој, скандинавским земљама и Белгији, наводи портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана