Царинице снимљене како траже мито: "Вратите робу у Босну и опростићу вам"

ГС
Царинице снимљене како траже мито: "Вратите робу у Босну и опростићу вам"

УСКОК је подигао оптужницу против двије царинице које терети да су 11. августа на граничном прелазу Славонски Шамац покушале од страног држављанина узети мито како би избјегао царински прекршај.

Тужилаштво је саопштило да царинице старости 59 и 43 године терети на осјечком Жупанијском суду за примање мита те злоупотребу положаја и овлаштења приликом граничне царинске контроле прегледом пртљага странца који је аутомобилом улазио из Босне и Херцеговине у Хрватску.

УСКОК је прецизирао да су царинице пронашле непријављену робу која подлијеже царинском надзору, након чега су му предочиле да је починио прекршај за који ће казна износити најмање 10.000 куна и да ће поступак трајати најмање три сата, као и да ће бити евидентиран код полиције те да може избјећи прекршај, а он нека предложи како.

Послале га на банкомат
Када им је рекао да код себе има 1.500 шведских круна, царинице су га упутиле да на банкомату у Славонском Шамцу подигне новац у кунама и да им донесе онолико новца колико он процијени. Притом су му, наводи Ускок, поручиле да оне губе на плати тиме што га неће казнити.

Међутим, иако је страни држављанин отишао у правцу Славонског Шамца, вратио се до граничног прелаза, а да није подигао новац, наводећи притом да му је картица закључана за стране трансакције. Потом, наставља УСКОК, царинице нису евидентирале почињени царински прекршај нити су предузеле даље радње ради санкционисања починиоца прекршаја, већ су му наложиле да робу врати у Босну и Херцеговину, што је он и учинио.

"Немојте ми ништа причати, вратите робу у Босну и опростићу вам", рекла је на крају цариница.  Да ствар буде још занимљивија, радило се, како се наводи, о теглици меда, боци Пелинковца, три бутеље вина и 15-ак паштета, преноси Индекс.хр.

Снимак објављен на Јутјубу
У тајно снимљеном разговору који је објављен на Јутјубу, чује се глас једне од цариница како објашњава путнику да казна за непријављену робу коју је из БиХ хтио пренијети у Хрватску сигурно не би била испод 10.000 куна. Рекла је да када то ставе на вагу може бити и више, али да ће изгубити и пуно времена те да ће на граници морати стајати најмање три сата. Онда се исправила: "Можда ћете стајати и четири сата јер шефица већ пише два прекршаја".

Путника је упозорила како би могао имати проблема и с полицијом, што му, како је рекла, никако не би савјетовала.

На снимци се потом чује тражење мита. "Чули сте колика је казна, ви предложите нешто колегици…", говори цариница.  На то јој путник одговара како слабо стоји с готовином те како није био спреман на то.

Укључује се друга царинска службеница која појашњава: "Ми немамо банкомат овдје", а путник на то одговара како у новчанику има готовине од стотињак евра па каже како се ради о 1500 шведских круна.

Једна од царинских службеница тада каже: "Колегица губи на плаћи ако не напише прекршај". Кад је човјек поменуо круне, цариница му каже: "Свака част шведским крунама, али што ћемо ми с њима?"

Путник говори како би радо дао новац који очекују, али да га нема код себе. Каже како носи мало готовине јер све плаћа картицама, преноси Индекс.

"Па ништа, онда морамо радити прекршај", одговара му цариница. Он још једном нуди шведске круне, што оне одбијају и дају му упуту да оде до банкомата и подигне куне, тачно га наводећи гдје се у селу налази банкомат те да до банкомата аутом има мање од три минута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана