Чачић би могао избјећи затворску казну?

Index.hr
Чачић би могао избјећи затворску казну?

Загреб - Иако се јуче чинило како је Радимиру Чачићу свијет стао, чини се да ипак свему није крај и да дојучерашњи први потпредсједник хрватске Владе може избјећи затворску ћелију, преноси портал “Index.hr”.

Како је објаснио сплитски адвокат Дамир Приморац, Чачићева одбрана може затражити да се поступак пребаци хрватском правосуђу.

Уколико Мађари пристану, а досадашња пракса указује да немају разлога за другачију одлуку, Чачићевој одбрани отвара се сасвим нови маневарски простор.

Укратко, могло би се догодити да Радимир Чачић никада не оде на служење затворске казне по правоснажној судској пресуди мађарског суда.

- У судском поступку пребацивања извршења стране кривичне пресуде, као облика међународне правне помоћи, надлежни хрватски суд може донијети блажу пресуду. У сам чињенични опис не могу улазити, али зато могу снизити санкцију, односно, изрећи условну казну затвора - појашњава Приморац.

Навео је случај хирурга Огњена Шимића, који је у Хрватској правоснажно осуђен на пет година затвора.

Суд у БиХ снизио му је казну на двије и по затвора.

Можда тако и Чачићу буду “од руке”.

С Мађарском иначе Хрватска нема потписан билатерални уговор, али су обе земље потписнице Конвенције о трансферу осуђиваних лица, која уређује ову проблематику и процедуру.

Мађари, каже Приморац, могу одбити захтјев за Чачићевим трансфером у Хрватску, али то ником није у интересу.

- Сви се желе ријешити правоснажно осуђених лица, осим ако се не ради о најтежим кривичним дјелима, што овдје ипак није случај - каже Приморац.

Уколико случај ипак буде пребачен у Хрватску, а сва је прилика да хоће, Радимиру Чачићу могао би помиловањем помоћи и хрватски предсједник Иво Јосиповић.

С обзиром да му је управо он саопштио непријатну вијест с мађарског суда, врло је извјесно да би предсједник имао и оправдања и разумијевања..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана