Чачанин Драгомир Грујовић ослобођен оптужби: Капетан није починио злочин над Словенцима

Г.С.
Чачанин Драгомир Грујовић ослобођен оптужби: Капетан није починио злочин над Словенцима

ЧАЧАК - Капетан прве класе Војске Србије у пензији Драгомир Грујовић (60), ослобођен је оптужбе да је јуна 1991. године починио ратни злочин против цивила у Словенији. То је изјавио Борут Шкерљ, Грујовићев адвокат из Новог Места.

Окружни суд у том словеначком граду пред којим се Чачанин ниједном није појавио, донио је ову одлуку пошто је државни тужилац Словеније одустао од гоњења јер нема доказа да је дјело почињено, нити је ико повријеђен, јавиле су агенције.

- Међутим, суђење се наставља по другој тачки оптужнице гдје Грујовић одговара за покушај убиства свог тадашњег команданта Бранимира Фурлана, 29. јуна 1991. године - напоменуо је Шкерљ.

Подофицир ЈНА Грујовић службовао је у позадинском складишту горива Мокроног код Новог Места гдје је војска чувала 7,2 милиона литара горива. Кад је у Словенији почео рат за отцјепљење од СФРЈ, тадашњи заповједник складишта, Словенац Бранимир Фурлан, одлучио је да све резервоаре и 45 војника преда Територијалној одбрани Словеније. Томе се успротивио Грујовић при чему је дошло до двобоја пиштољима. Он је ранио капетана Фурлана у ногу.

Иначе, они су били дугогодишњи пријатељи. Фурлана је са капије преузео санитет и касније је постао бригадни генерал и заповједник словеначке војске.

Послије рањавања, Грујовић је саопштио словеначким властима да ће, уколико складиште буде нападнуто, све дићи у ваздух па шта коме буде. Оптужница за ратни злочин теретила га је да се због тога око 600 становника околних села одмах раселило, али су неки од њих пред вијећем свједочили да су и у вријеме те пријетње комотно долазили у складиште и пили кафу са Грујовићем који је преузео команду. Водник је на крају те операције сачувао гориво и цијелу посаду од 35 припадника ЈНА, дозволивши десеторици војника, Албанаца и Словенаца, да у међувремену мирно оду кући.

Потјерница

Окружни суд у Новом Месту још 1997. одредио је притвор Грујовићу и затим су одређене двије међународне потјернице за њим, али Чачанин нема намјеру нити да се преда Словенцима, ни појави у ма којој држави ЕУ, гдје би одмах био ухапшен и испоручен. Ново суђење за покушај убиства Фурлана заказано је за 10. јун ове године, а дјело застаријева 30 година послије догађаја, у овом случају већ 29. јуна 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана