Бугари забринути због С-400 у Србији

Срна
Бугари забринути због С-400 у Србији

Софија - Русија је добила одговарајућу дипломатску дозволу за транспорт С-400 у Србију преко Бугарске, саопштило је Министарство спољних послова Бугарске, коментаришући раније наводе медија да су се 22. октобра у ваздушном простору Бугарске појавили руски стратешки транспортни авиони Ан-124, помоћу којих су системи испоручени у Србију.

Министарство спољних послова Бугарске појаснило је да је издало дозволе за лет два војна транспортна авиона са системима за назначени период у вези са одржавањем војних вјежби “Словенски штит”, уз услов строгог поштовања правила летења у бугарском ваздушном простору.

“Након што смо добили тражене информације и у складу са Законом о цивилном ваздухопловству и Законом о пресијецању граница и боравка савезничких и страних оружаних снага на територији Бугарске, Министарство спољних послова је надлежним структурама проследило на одобрење добијени захтјев за издавање дипломатске дозволе за лет”, саопштили су из МИП-а Бугарске.

Раније је Атлантски савјет Бугарске саопштио да је забринут због транспорта руских система С-400 у Србију.

У тој организацији су истакли да страхују да ће се Бугарска наћи у домету ракета, уколико системи остану на територији Србије.

Савјет је истакао да то противрјечи интересима Бугарске, која је чланица НАТО.

“Русија већ има такве зоне поред балтичких држава (у Калињинградској области) и на Црном мору (поред Крима), као и у Сирији. Да ли се и на Балкану формира таква зона?”, страхују у Атлантском савету Бугарске.

Руске јединице за противваздухопловну одбрану, заједно са противваздушним ракетним системима С-400 и противракетним системима “Панцир С”, пребачене су војним транспортним авионом на територију Србије како би учествовале на вјежбама “Словенски штит 2019” у Србији.

Војне вјежбе одржане су на батајничком аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” и полигону Пасуљанске ливаде од 24. до 28. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана