Будва: Једанаест ученика у хитној помоћи због тровања

Aгенције
Будва: Једанаест ученика у хитној помоћи због тровања

Будва - Једанаест ученика подгоричке Основне школе “Радојица Перовић” завршило је у стационару Хитне помоћи у Будви због тровања, пренијеле су агенције.

Ђаци су се жалили на стомачне тегобе, мучнину и малаксалост.

Родитељи дјеце, која су у оквиру школе у природи од четвртка, 23. маја, гости хотела “Парк” у Будви, тврде да је тровање посљедица неисправне хране.

Из надлежних инспекција и хотела наводе да ће узрок тровања бити познат након што Институт за јавно здравље обави анализе узорака из кухиње и објеката са хотелском храном.

Анализа се ради и због тровања групе ученика из никшићке основне школе који су били гости хотела претходне седмице.

Мирјана Бошковић, директор школе “Радојица Перовић”, рекла је да су дјеца за сада добро, те да о њима брину васпитачи и љекар агенције посредством које су уговорили ангажман.

Према ријечима Бошковићеве, укупно је 250 дјеце гостију хотела, а ријеч је о ученицима другог, трећег и четвртог разреда.

Након јучерашњег инцидента, десетак родитеља су своје малишане одвели кући.

Бошковићева каже да за сада нема разлога за панику, нити да ће се цијела група вратити за Подгорицу прије планираног рока.

Она је саопштила да је само једно дијете јуче ујутро одвезено у подгоричку Дјечју болницу и да си љекари рекли да је стабилног здравственог стања.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Саша Стефановић рекао је да је једанаесторо дјеце примљено у Дом здравља у Будви, а да је шесторо примило терапију са инфузијом.

- Све је, по службеном протоколу, пријављено полицији и Институту за јавно здравље и сад је даља надлежност на другим установама. Потребе за хоспитализацијом није било на основу симптома који су били, повраћање, мучнина, малаксалост, али ниједан од њих није био драстичан симптом - рекао је Стефановић.

Дјеца су у Службу хитне помоћи доведена око три сата ујутро. СтеФановић је рекао да је свако дијете упућено да се обавезно јави педијатру.
Директор хотела “Парк” Бранко Петричевић није желио да прејудицира исход анализа, али је указао да дјеца излазе из хотела и купују и хране се и на другим мјестима.

Притужбе родитеља на “лоше услове смјештај у хотелу” Бошковићева види као субјективан доживљај и појашњава да није ријеч о луксузу, али да су услови пристојни.

Главни санитарни инспектор Вишња Орбан саопштила је подгоричким “Вијестима” да је након пријаве од јуче ујутро у хотел “Парк” стигла хигијенско-епидемиолошка екипа из Подгорице из Института за јавно здравље и Санитарне инспекције, те да су узети узорци и прегледан комплетан објекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана