Будући премијер Хрватске говори на лошем хрватском

Агенције
Будући премијер Хрватске говори на лошем хрватском

Загреб - Тихомир Орешковић именован је за мандатара нове хрватске владе, међутим његово прво обраћање јавности изазвало је бројне коментаре.

Како преносе хрватски медији, члим је прозборио друштвене мреже су преплавили коментари да нови хрватски премијер Тихомир Орешковић не зна хрватски.

Он се новинарима обратио са неколико кратких реченица, са јаким енглеским акцентом, а које је изговорио са више језичних грешака и уз замуцкивање.

"Тачно не зна наш језик, у три реченице које је рекао направио је 30 изговорених грешака. Он је човјек пустошења Хрватске, ако остане видјеће се."

"Људи он не зна хрватски језик!!! Ово је спрдање са цијелим хрватским народом. Ниш га се не разумијем док прича. Ово је страшно."

Ово су само неки од кометара на друштвеним мрежама поводом Орешковићевог обраћања.

Вечерњи лист пише да када је објављено да ће мандатар нове хрватске владе бити Орешковић, који је већи дио живота провео у Канади, да су новинари с великим занимањем очекивали његов наступ.

"Непознат је јавности, но очекивало се да ће барем имати нагласак, толико својствен код Хрвата који дуго живе у иностранству. И, очекивања су се испунила. Наш нови мандатар има врло јаки енглески нагласак, и биће пуно занимљивих и, изгледно симпатичних ситуација у које ће, постане ли и новим хрватским премијером, Тихомир Орешковић свакодневно долазити", пише Вечерњи лист.

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић повјерила је мандат за састављање нове хрватске владе Тихомиру Орешковићу.

"Уложићу све своје знање и труд да формирамо квалитетну Владу. Позивам парламентарну већину и опозицију да нам се придружи. Немам сто дана, а то ни не тражим", рекао је Орешковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана