Будимпешта забранила увоз украјинских производа

Srna
Foto: Arhiva

БУДИМПЕШТА - Мађарска је забранила увоза 24 украјинска пољопривредна производа, укључујући житарице, поврће, те неколико производа од меса и мед, наводи се уредби Владе која је вечерас објављена.

Забрана ступа на снагу сутра. Мађарска је одлучила да једнострано забрани увоз украјинских прехрамбених производа након што је Европска комисија саопштила да неће продужити садашњу забрану увоза украјинских житарица у пет украјинских сусједа из ЕУ, која истиче вечерас.

Пољска је претходно објавила да ће самостално продужити забрану увоза украјинских житарица, а исту одлуку најавили су званичници Словачке.

Европска комисија претходно је објавила да неће продужити забрану увоза украјинских житарица у пет украјинских сусједа из европског блока јер више нема поремећаја на тржишту.

Ограничења која је ЕУ увела у мају омогућила су Пољској, Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој да забране домаћу продају украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, али је био дозвољен транзит таквог терета за извоз на друга мјеста. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана