Будимпешта сутра затвара границу са Хрватском

Агенције
Будимпешта сутра затвара границу са Хрватском

Загреб - Мађарска сутра затвара границу са Хрватском, на којој је већ постављена висока ограда, а сада се на њу додаје и жилет жица, пише "Јутарњи лист".

Код граничног прелаза Барањско Петрово Село - Беременд постављају се жичани колутови, а слично је и уз границу у Подравини, у општини Гола и код Ботова.

Мађарски војници већ двије седмице ужурбано раде на подизању бедема између двије државе чланице ЕУ, а очекује се да до краја сутрашњег дана буде постављена двострука ограда дуж цијеле копнене границе Мађарске са Хрватском.

Преко службеног прелаза Барањско Петрово Село и илегалног Ботово за двије седмице у Мађарску је ушла већина од готово 100.000 избјеглица, који су у Хрватску претходно дошли из Србије.

Жичана ограда постављена је уз канал Ждаличица код Голе и Ждале, као и код илегалног прелаза у Ботову, којим је до сада прошло више од 50.000 избјеглица.

Мађарски војници су за само два дана поставили ограду, чиме су у случају одлуке њихове владе спремни да зауставе улазак избјеглица на свим илегалним прелазима у Прекодрављу.

Према незваничним сазнањима "Јутарњег листа", потпуно затварање границе и завршетак изградње ограде планирани су за крај ове седмице, вјероватно сутра, након чега ће избјеглице у Мађарску моћи да уђу само преко званичних прелаза.

У Хрватску је до јуче ујутро ушло 97.367 избјеглица и миграната, а у прихватном центру у Опатовцу у том тренутку их је било мало мање од 2.000.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана