Будимир: Рочиште - нови атак на СПЦ у Хрватској

Срна
Будимир: Рочиште - нови атак на СПЦ у Хрватској

БЕОГРАД- Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцјењује да се рочиште 19. децембра у Загребу, на којем ће се одлучивати о приједлогу отварања стечаја над имовином Митрополије загребачко-љубљанске, може тумачити као нови атак на Српску православну цркву /СПЦ/ у Хрватској.

Будимир апелује на органе правне државе и надлежна министарства Хрватске да заштите објекте и имовину СПЦ, као и њене вјернике од евентуалног узнемиравања и напада.

"Нажалост, видјели смо да су у посљедње вријеме на многим црквеним објектима и гробљима исписани графити који су изнова узнемирили преостале Србе који живе у Хрватској", подсјећа Будимир у писаној изјави Срни.

Будимир истиче да је од раније познато да је блаженопочивши митрополит загребачко-љубљански Јован још 2006. године изнио податак да је у Хрватској прекрштено око 30.000 Срба.

"Сигурно да је до данас тај број знатно већи", каже Будимир.

Он наводи да је позната и чињеница да је у Хрватској 2009. године основана "Хрватска православна заједница" од групе грађана хрватске националности, иако до сада није било познато да у Хрватској има и Хрвата православне вјере.

То је, наводи Будимир, требало да буде први предуслов за евентуално оснивање "Хрватске православне цркве", што је иначе до сада покушано само за вријеме постојања Независне Државе Хрватске.

"Циљ ове заједнице био је оснивање аутокефалне цркве у Хрватској, каква постоји у Македонији и Црној Гори. Та би православна црква у Хрватској требала бити самостална и не би била везана за Српску православну цркву", каже Будимир.

На ову иницијативу у то вријеме реаговала је, подсјећа он, и Епархија далматинска, из које су навели "да формирање Хрватске православне заједнице поистовјећује и органски повезује са усташким режимом из времена Анте Павелића и такозваном Хрватском православном црквом".

Трговачки суд у Загребу заказао је за 19. децембар рочиште на којем ће се одлучивати о приједлогу отварања стечаја над Митрополијом загребачком-љубљанском Српске православне цркве и наредио Његовом преосвештенству епископу буеносајреском и јужно-централно америчком и администратору Митрополије загребачко-љубљанске Кирилу да достави попис имовине и обавеза Митрополије.

Секретар Митрополије загребачко-љубљанске Богољуб Остојић рекао је за "Вечерње новости" да ова епархија СПЦ нема детаљнијих информација о томе да је Трговачки суд у Загребу за 19. децембар, баш на Светог Николу, заказао расправу на којој би могао бити проглашен стечај над Митрополијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана