„Бродосплит“ због санкција Русији мора да заустави производњу

Танјуг
„Бродосплит“ због санкција Русији мора да заустави производњу

СПЛИТ - Предсједник иправе бродоградилишта „Бродосплит“ Томислав Дебељак најавио је да компанија обуставља производњу, јер су санкције Европске уније Русији проузроковале блокаду 60 милиона евра властитих средстава.

-Због своје величине, која надилази могућности хрватског банкарског система, „Бродосплит“ је финансирао изградњу двају бродова, „Голден Хоризонта“ и „Јаншониуса“, средствима ВТБ Европе, банке у руском власништву са сједиштем у Франкфурту - објаснио је Дебељак за Хину.

Како је власник ВТБ Европе руска банка ВТБ Русија, на ову банку су такође утицала ограничења која су земље ЕУ наметнуле Русији.

-Ситуација у којој се налазимо изузетно је драматична јер је ВТБ обуставио све даље исплате свих кредита због ситуације у Украјини која нас је блокирала - рекао је Дебељак, преноси портал Индикатор ба.

Према његовим ријечима, производња је обустављена док се не ријеши компликација, а до тада ће радници радити пола радног времена.

У „Бродосплиту“ су се обратили хрватској Влади и Хрватској развојној банци (ХБОР) за помоћ у рјешавању насталих компликације и желе да ову вриједност кредита преузме ХБОР.

Министар привреде и одрживог развоја Хрватске Томислав Ћорић изјавио је да су држава и ХБОР увијек спремни за сарадњу с хрватским бродоградилиштима, али да су код „Бродосплита“, који је тренутно зауставио производњу, у питању „нешто сложенији проблеми“ у односу на оне који се комуницирају у јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана