Брнабић: Београд снажно подржава берлински процес

Срна
Брнабић: Београд снажно подржава берлински процес

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић истакла је у обраћању на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса да Србија снажно подржава тај процес не само у циљу економског развоја региона, већ и као идеју повезивања и уједињења западног Балкана и његовог приближавања ЕУ.

Брнабићева је захвалила њемачком канцелару Ангели Меркел, која је отворила самит, за снажну подршку и активан приступ регионалној сарадњи.

Према њеним ријечима, захваљујући подршци НЈемачке и Меркелове, али и унутрашњим иницијативама представника Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, имплементација Акционог плана /за заједничко регионално тржиште/ омогућиће даље ширење економске и трговинске сарадње региона, што ће га уједно учинити привлачнијим за стране инвеститоре и убрзати економски раст.

Она је оцијенила да је подршка у региону била нарочито видљива кроз солидарност са сусједима током пандемије и помоћ у вакцинама и медицинској опреми, саопштено је из Владе Србије.

У саопштењу се напомиње да је на самиту било ријечи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке западном Балкану на његовом путу ка ЕУ.

Фокус самита био је на изградњи заједничког регионалног тржишта који се односи на четири темељне слободе - слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, за које је усвојен Акциони план у новембру прошле године, а од којег би регион имао посебне бенефите.

На самиту је речено да је саобраћајна и енергетска инфраструктура проширена током посљедњих година и повезана са саобраћајницама ЕУ, а похваљена је имплементација споразума о укидању накнада за роминг на западном Балкану, која је почела са применом овог мјесеца.

Као важан пројекат процеса издвојена је Регионална канцеларија за сарадњу младих у циљу повезивања и изградње разумијевања и толеранције у региону.

Похваљене су и активности Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ и Секретаријата Средњоевропског споразума о слободној трговини /ЦЕФТА/ за напоре у спровђењу Акционог плана за заједничко регионално тржиште.

Оцјењујући да се Берлински процес, чврсто заснива на темељном увјерењу да је економија западног Балкана дио Европе, Меркелова је истакла да он умногоме доприноси стабилности и повезивању региона западног Балкана, што је и уједно и интерес ЕУ.

На самиту осим представника региона, учествовали су и премијер предсједавајуће ЕУ Словеније Јанез Јанша, предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, аустријски канцелар Себастијан Курц, предсједник Француске Емануел Макрон, премијер Италије Марио Драги, премијер Пољске Матеуш Јакуб Моравјецки и генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана