Британска штампа о појави фашизма у најмлађој чланици ЕУ

Срна
Британска штампа о појави фашизма у најмлађој чланици ЕУ

Лондон - Учешће врха хрватске власти на комеморацији фашистичким војницима у Блајбургу један је од најјачих доказа да је најмлађа чланица ЕУ скренула оштро десно, пише британски недјељник "Њу стејтсмен".

У тексту под насловом "Учинимо Хрватску поново јаком: Како се фашизам појавио у најмлађој земљи ЕУ", аутор Јоји Сакураја описује црне заставе са поздравом "За дом спремни!", који је био повезан са усташким режимом - марионетском нацистичком државом која је послала хиљаде Јевреја, Рома и Срба у логоре смрти.


Британски недјељник констатује да су се у Блајбургу окупиле хиљаде Хрвата како би присуствовали миси фашистичким војницима убијеним на крају Другог свјетског рата.

Лист наводи да је међу ВИП гостима на комеморацији у предњем реду сједио Бранимир Главаш, осуђени ратни злочинац из ратова деведесетих година прошлог вијека, а да је мало даље био и Златко Хасанбеговић, нови хрватски министар културе, затим Томислав Карамарко, вођа десничарске коалиције која је недавно дошла на власт у Хрватској.

"Златко Хасанбеговић је усташки ревизиониста", пише аутор, који подсјећа на његову изјаву о антифашизму као флоскули.

Као главни узрок раста десног екстремизма у Хрватској наводе се економска криза, висока незапосленост и јавни дуг, а на све то се, како пише лист, надовезала се избјегличка криза која је додатно подигла тензије у хрватском друштву.

У чланку се помиње и проблематика великог броја ратних ветерана који су били политички активни у постављању десне опције на власт, а многи од њих, након искуства ратова деведесетих, са носталгијом гледају према времену Независне Државе Хрватске.

"Чини се да у Хрватској људи више брину о мртвима него о живима", истиче чланка.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана