Брисел за Хрватску плаћа 20 милиона евра

Вечерњи лист
Брисел за Хрватску плаћа 20 милиона евра

Загреб - Улазак Хрватске у ЕУ Брисел ће коштати 20 милиона евра и већ су изабране агенције које ће радити на томе да улазак Хрватске у ЕУ, у вријеме кризе, прође глатко.

Позивајући се на своје изворе, загребачки “Вечерњи лист” пише да ће за односе са јавношћу бити задужена лондонска компанија “Грејлинг”, која је дио конзорцијума бриселске агенције ЕНС.

У самој компанији, која у профајлу има клијенте попут “Кока коле”, “Бритиш ервејза” и банкарске корпорације ЈП Морган Чеис, уздржали су се, међутим, од коментара поводом новог ангажмана.

Према конкурсу Опште управе за проширење, Европска комисија би ангажовала чак три конзорцијума који ће се у наредне четири године надметати за појединачне пројекте.

Приоритет је, како се наводи, “разбити митове и предрасуде о проширењу”, посебно прије уласка Хрватске у ЕУ, 1. јула наредне године.

Лист пише да не треба спомињати да је, након објављивања Извјештаја о мониторингу, дио њемачких политичара довео у питање спремност Хрватске за прикључење.

Примјери Бугарске и Румуније, држава за које сматрају да су преко реда и недовољно припремљене ушле у ЕУ и са радном снагом која одлази у старе чланице да тражи посао, негативно су се одразили међу грађанима и политичарима.

Према подацима Еуробарометра, из најновијег истраживања јавног мијења подршка проширењу на нивоу уније је пала на свега 38 одсто.

Најскептичнији су грађани Њемачке, гдје само 21 одсто испитаника подржава ширење, потом грађани Аустрије (23 одсто) и Француске (27 одсто).

Већу Унију највише подржавају Балтичке земље (око 60 одсто), Бугарска и Румунија (58 одсто).

Кад се томе дода да је главна брига у ЕУ незапосленост, посао PR агенција биће да информацијама “уклоне страхове” од ширења које се повезује с навалом радне снаге или пак финансијске помоћи новим државама.

PR агенције ће стога бити задужене за савјетовање, бавиће се медијима и друштвеним мрежама како се проширење не би доживјело као угрожавање него као “обогаћивање Уније”, пише “Вечерњи лист”.

Иначе, приступни уговор о прикључењу Хрватске ЕУ до сада је ратификовало 20 од 27 земаља чланица Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана